Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą

Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą

  Zdjęcie - Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki

  • 600 g piersi z indyka (4 sztuki)
  • 160 g gruszek
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 120 ml śmietany 30%
  • 50 g sera gorgonzola, rokpol, bądź innego sera z niebieską pleśnią
  • 8 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 90 ml marynaty Kujawski ostra papryka zrobionej wg tego przepisu
  • ⅙ szklanki białego wina
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • ½ świeżego chilli
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Pierś z indyka oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pociąć w cienkie plastry i zamarynować w marynacie Kujawski ostra papryka  przez 2 godz.

 

Gruszkę obrać i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Szpinak opłukać, usunąć łodygi, porwać i osuszyć. Obrany czosnek zmiażdżyć. Chilli przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

 

Piersi z indyka usmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Jeden po drugim dodać składniki: czosnek, chilli, gruszkę, białe wino, szpinak, śmietanę, skórkę z limonki.

 

Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola, sól, pieprz i delikatnie zamieszać, by ser pozostał w kawałkach. Posypać pokrojoną nacią pietruszki.

Kategorie przepisów