Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Czas przed świętami to czas wypróbowywania różnego rodzaju świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne i aromatyczne. Po przygotowaniu sosu i wcześniejszym wymoczeniu śledzi mieszamy wszystko razem i przekładamy śledzie w sosie do zamykanego naczynia. Śledzie najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed planowanym podaniem, potrzebują czasu, aby przegryzły się i dokładnie przeszły smakami.

Do przygotowania śledzi w musztardzie użyłam filetów al’a matias o lekko wędzonym aromacie, ale możecie użyć dowolnych filetów śledziowych. O prawdziwe matiasy niestety trudno w naszych sklepach, ale gdybyście mieli szczęście dostać takie, to tym lepiej. Matiasy holenderskie różnią się przede wszystkim kolorem, oryginalne mają lekko różowe mięso, a nasze polskie są białe. Te różnice wynikają z procesu obróbki śledzi i wieku ryb, matiasy to młodziutkie śledzie, które nie przekraczają roku, ich mięso jest tłuste i delikatne. Tak czy inaczej, nieważne, z jakich śledzi będziecie korzystać, najważniejszy jest sos do nich, to on nadaje im smaku. Jeśli nie lubicie sosu musztardowo-majonezowego możecie skorzystać z innych przepisów, polecam śledzie po kaszubsku  lub śledzi z czerwoną cebulą. Smacznego!

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu.

Rodzaj Dodatki Kuchnia Polish Keyword musztarda, śledzie
Przygotowanie 15 minutes Porcje 2

Autor Anna

Składniki

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego

Instrukcja

  1. Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.

  2. W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.

  3. Smacznego!

Zdjęcie - Śledzie w musztardzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie w musztardzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony
1

Doskonały śledź w sosie jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Kasia Kasia
Pełny talerz

Śledzie w czosnku i majeranku
3

Śledzie w czosnku i majeranku

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śledzie białe Jasia

Śledzie białe Jasia

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym
1

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Śledzie marynowane z imbirem
1

Śledzie marynowane z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit