Śledź z cebulą w oleju rzepakowym

Śledź z cebulą w oleju rzepakowym
Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 8 solonych filetów śledziowych (600 g)
  • 2 czerwone cebule (150 g)
  • 2 białe cebule (150 g)
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 cytryna
  • 100 ml oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Filety umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny do wymoczenia. W tym czasie dwukrotnie wymień wodę na świeżą. Filety odcedź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o długości 3 cm.

Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Cebulę posiekaj w piórka. Przełóż ją na sito i zalej wrzątkiem. Odstaw do ostygnięcia. Cytrynę pokrój w cienkie plastry.

Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W dużym słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli, śledzi i plastry cytryny. Dodaj liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Całość zalej olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno. Odstaw do lodówki na całą noc.

Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 8  

Czas przygotowania: 3 godziny

Okazja: przekąski

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Śledź z cebulą w oleju rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów