Sernik z czekoladą i bananami

Sernik z czekoladą i bananami? O tak, a jest to jeden z najlepszych serników, jakie jedliśmy. Spód przygotowany jest z pokruszonych ciastek z dodatkiem masła i kakaa po upieczeniu i schłodzeniu robi się super chrupiący i twardy. Masa serowa to minimum składników, ważny jest twaróg trzykrotnie mielony to bardzo istotne, aby taki był, bo dzięki temu sernik będzie aksamitnie gładki. Trzecim składnikiem jest ganache czekoladowo-bananowy prosty i smaczny do przygotowania, całość daje wspaniałe połączenie smaków i konsystencji. Sernik będzie idealny na Wielkanoc to pewne, ale warto wypróbować go wcześniej 😉 Przygotowując sernik, musicie pamiętać o tym, aby składniki na sernik były w temperaturze pokojowej! To jest bardzo ważne, drugą ważną sprawą jest mieszanie masy sernikowej, należy zrobić krótko i na średnich obrotach. Zbyt mocne napowietrzenie masy spowoduje, że sernik podczas pieczenia bardzo urośnie, a następnie, podczas stygnięcia, opadnie. Nasza wersja testowa została już pochłonięta, a wszyscy chcą jeszcze więc muszę zabrać się za następny  serniczek 😉

Sernik z czekoladą i bananami Rodzaj Desery Przygotowanie 35 minutes Gotowanie 1 hour 10 minutes Razem 1 hour 45 minutes Porcje 12 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Autor AnnaSkładnikiGanache czekoladowo-bananowy
  • 125 g ciemnej czekolady minimum 70%
  • 25 ml mleka
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 duży dojrzały banan
Spód sernika
  • 200 g ciastek pełnoziarnistych lub herbatniki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 duże dojrzałe banany
Składniki na masę serową
  • 375 g twarogu mielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 220 ml kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • 200 g białej czekolady
  • 60 g cukru pudru
InstrukcjaPrzygotowanie spodu
  1. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C lub 150 st C z termoobiegiem.

  2. Masło rozpuścić w rondelku. Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Dodać kakao, cukier i płynne masło, wymieszać do połączenia, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć do formy, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni spodu, ugnieść łyżką lub rękoma. Formę na czas przygotowania pozostałych składników wstawić do lodówki lub zamrażalnika.

Przygotowanie ganache
  1. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, włożyć do miski. W maleńkim rondelku podgrzać mleko i śmietanę, zaraz po zagotowaniu zdjąć z ognia, zalać czekoladę. Przy pomocy łopatki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Na talerzu przy pomocy widelca rozgnieść banan i dodać go do rozpuszczonej czekolady, wymieszać i odstawić.

Przygotowanie masy serowej
  1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać cukier i wymieszać, odstawić.

  2. Do miski włożyć zmielony twaróg* dodać jajka, zmiksować tylko do połączenia, następnie dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy, również zmiksować. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować na średnich obrotach do połączenia.

  3. Dwa banany pokroić na plasterki. Na schłodzony spód ułożyć banany jeden obok drugiego, następnie wylać masę serową, na masę serową wyłożyć łyżką ganache. Przy pomocy noża pomieszać warstwy sernika rysując ósemki.

  4. Na dno nagrzanego piekarnika wstawić żaroodporne naczynie wypełnione gotującą wodę, a następnie wstawić sernik. Sernik pieczemy około 60 minut, boki sernika powinny być ścięte, a środek sernika lekko uginający się i miękki, w razie potrzeby dopieczcie jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez godzinę, po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kolejnym krokiem przed degustacją jest chłodzenie, formę z sernikiem przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.

  5. Smacznego!

Notatki

* Niestety w naszych sklepach coraz trudniej kupić dobry twaróg, najlepiej kupić klasyczny i zmielić go własnoręcznie. Wiem, że nie zawsze jest możliwość zmielenia twarogu w domu wtedy trzeba posiłkować się twarogiem z "wiaderka". Twaróg z "wiaderka" czyli gotowy trzykrotnie mielony ser, niestety zazwyczaj jest zbyt "mokry" po prostu ma za dużo serwatki w swoim składzie, producenci w ten sposób oszukują na wadze 🙁 Sernik z takie go twarogu nie będzie udany, aby uniknąć wpadki najlepiej twaróg odsączyć z nadmiaru płynu. W tym celu należy przełożyć go na gęste sito i pozostawić na jakiś czas, aby ociekł z nadmiaru serwatki, po takim zabiegu ser nadaje się do przygotowania sernika. Oczywiście pamiętajcie, aby wybrać twaróg bez dodatków typu, skrobia modyfikowana, guma guar, stabilizatory czy aromaty, twaróg z takimi dodatkami   nie będzie dobrą bazą pod sernik.

Zdjęcie - Sernik z czekoladą i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiInspiracja z książki „Słodko” Y.O

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie
10

Sernik królewski – niezawodny…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń z cukinii
1

Pieczeń z cukinii

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pasta z zielonego groszku z orzechami nerkowca
2

Pasta z zielonego groszku z or…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chrupiący bananowiec
2

Chrupiący bananowiec

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gryczane naleśniki z serkiem labneh i sosem z czerwonej porzeczki
1

Gryczane naleśniki z serkiem l…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit