Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi…

Zdjęcie - Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drogie,
nasze doroczne spotkanie dawno za nami, ale we mnie ciągle są Wasze słowa, śmiechy, rozmowy od rana do nocy…
Spacery w poszukiwaniu czapli nad stawem. Wycieczki do miasteczka. Gong wyznaczający nasze posiłki. Świece na tarasie. Kieliszki wina.
Nasze wspomnienia przeplatane nowymi historiami. Stare historie między teraźniejszością.
Seans SPA, jakiego Baczki nigdy nie widziały. Prezenty dane z serca. Chwile zapisane na zawsze w pamiątkowych zeszytach. Co rano otwierane okiennice i posiady z kawą w starych filiżankach.
Mistyczna Góra Garbarka. Ikony naszych patronek schowane przez każdą ku opiece…
Przecież człowiek jest niekończącym się projektem rozpiętym między przeszłością a przyszłością.
I wreszcie Tofiłowce. Cudownie sielskie i rustykalne. Tylko nasze, całe w letnich kwiatach, zapachach i smakach.
Jajeczna sałatka Irenki. Kozi twaróg Tekli i podlaskie racuchy. Pasztet Żeni. Ryba po żydowsku Niny. Jabłka i śliwki rwane z drzewa. Każda chwila jak pamiątkowa księga zapisana naszymi słowami, emocjami i uczuciami.
Basiu, Irenko i Basiu – kocham Was!
A.

Zdjęcie - Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten sernik to prawdziwie letni i orzeźwiający deser. Rozkoszny i kuszący od pierwszego do ostatniego kęsa. Delikatny ser z owocami i chrupiące biszkopty z cukrową mgiełką. Umili każdą chwilę z bliskimi i przyjaciółmi. Zapisze lato w naszych kubkach smakowych i będziemy do niego wracać bez umiaru…

Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi
na tortownicę o średnicy 18 cm

1 opakowanie biszkoptów Savoiardi
500 g mascarpone E´PIU
600 g serka homogenizowanego z wanilią Rolmlecz ( nie zawiera chemicznych polepszaczy)
1 galaretka cytrynowa bio
1 kg borówek amerykańskich

Borówki płuczemy na sicie i zostawiamy do odsączenia. Połowę przesypujemy do torebki i wkładamy do zamrażalnika.
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą i zamykamy obręcz. Boki delikatnie smarujemy olejem ryżowym ( lub innym o neutralnym smaku) i ustawiamy pionowo biszkopty. Mascarpone i serki homo przekładamy do miski. Mieszamy je łyżką, aby się połączyły, wlewamy ostudzoną galaretkę i mieszamy do połączenia. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy do tortownicy, uważając, aby biszkopty nie zostały poruszone. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki ( deser jest już gotowy po 3 godzinach). Wyjmujemy sernik z lodówki i na wierzch wysypujemy zamrożone borówki. Zdejmujemy obręcz z tortownicy. Sernik cudownie smakuje w letni dzień w ogrodzie lub na tarasie. Zresztą idealnie pasuje do każdych okoliczności.

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Makaron z suszonymi pomidorami, rukolą i serem gorgonzolą
2

Makaron z suszonymi pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
1

Sałatka z rukoli z parmezanem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Mini ptysie
3

Mini ptysie

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasteczka z ziarnami
1

Ciasteczka z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka imbirowe
1

Ciasteczka imbirowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Faworki

Faworki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Oponki serowe
3

Oponki serowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Proste muffinki jogurtowe z wiśniami
2

Proste muffinki jogurtowe z wi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty