Sałatka z pora z sosem koperkowym

Sałatka z pora z sosem koperkowym
Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 por (biała część)
  • ½ czerwonej papryki
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 100 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
  • 100 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odcieku)
  • 100 g ogórków konserwowych 
  • 100 g wędzonego kurczaka

Sos koperkowy do sałatki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno 
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Kapustę drobno posiekaj. Paprykę, ogórki i kurczaka pokrój w kostkę.

Por przekrój wzdłuż na pół, pokrój w cienkie plasterki, przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Odstaw do przestudzenia. 

Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Przygotuj sos koperkowy. Majonez połącz z jogurtem i olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno, dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W misce połącz wszystkie warzywa, mięso i sos. Wymieszaj. Przed podaniem odstaw sałatkę na 30 minut do lodówki.

Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 6 

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Sałatka z pora z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów