Sałatka z pomidorów z parmezanem


Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O ile w grudniu człowiek w 95÷ składa się z mandarynek, a w czerwcu z truskawek, to sierpień zdecydowanie jest miesiącem pomidorów. Na kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech nikt mi nie wmawia, że we Włoszech lub Hiszpanii to dopiero pomidory. Oni tam w tych swoich słonecznych krajach po prostu nie wiedzą co dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak:
- dos kilo tomates rojos, por favore. - para gazpacho? (Pani w tym momencie się uśmiecha, jakby odkryła mój obiadowo-kolacyjny plan)
- no. Para ensalada:) (w tym momencie banan na twarzy pani ustępuje miejsca zdziwieniu). Ale nawet te gazpaczowe nie smakowały tak, jak pomidory z naszego ogrodu. Nasze są słodkie, mięsiste i bardzo aromatyczne, zdecydowanie warte czekania na nie przez cały rok:)
A Wy? Też tak szalejecie za pomidorami??:)
Poniżej przepis na bardzo prostą i genialną w smaku sałatkę z pomidorami i parmezanem. Nie podaję konkretnych proporcji, bo tu liczy się jedynie połączenie smaków, i jeśli sypniecie więcej sera sałatka będzie równie pyszna. Jedynie nie należy przesadzić z solą ze względu na ser.

Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka z pomidorów z parmezanem Składniki:
dojrzałe pomidory (wybrałam w różnych kolorach)
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
parmezan lub pecorino romano (albo inny ostry dojrzewający ser)
świeża bazylia
oliwa
sól
świeżo mielony pieprz

Cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przełożyć do miski, dodać listki bazylii, lekko posolić, posypać pieprzem, polać oliwą, wymieszać. Z wierzchu posypać startym na drobne wiórki serem.
Podawać z opiekaną bagietką, ciabattą.
Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z pasternaku i jabłka
1

Surówka z pasternaku i jabłka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zimowy koktajl z pasternakiem

Zimowy koktajl z pasternakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną, camem…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rafaello z kaszy jaglanej z pistacjami
2

Rafaello z kaszy jaglanej z pi…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Na kanapki : pasta z wędzonej makreli i twarogu

Na kanapki : pasta z wędzonej…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasta z czerwonej soczewicy i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kakaowa owsianka z bananem i orzechami

Kakaowa owsianka z bananem i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z białej rzodkwi z mango - fit
1

Surówka z białej rzodkwi z man…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit