Sałatka z pomidorów z parmezanem


Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O ile w grudniu człowiek w 95÷ składa się z mandarynek, a w czerwcu z truskawek, to sierpień zdecydowanie jest miesiącem pomidorów. Na kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech nikt mi nie wmawia, że we Włoszech lub Hiszpanii to dopiero pomidory. Oni tam w tych swoich słonecznych krajach po prostu nie wiedzą co dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak:
- dos kilo tomates rojos, por favore. - para gazpacho? (Pani w tym momencie się uśmiecha, jakby odkryła mój obiadowo-kolacyjny plan)
- no. Para ensalada:) (w tym momencie banan na twarzy pani ustępuje miejsca zdziwieniu). Ale nawet te gazpaczowe nie smakowały tak, jak pomidory z naszego ogrodu. Nasze są słodkie, mięsiste i bardzo aromatyczne, zdecydowanie warte czekania na nie przez cały rok:)
A Wy? Też tak szalejecie za pomidorami??:)
Poniżej przepis na bardzo prostą i genialną w smaku sałatkę z pomidorami i parmezanem. Nie podaję konkretnych proporcji, bo tu liczy się jedynie połączenie smaków, i jeśli sypniecie więcej sera sałatka będzie równie pyszna. Jedynie nie należy przesadzić z solą ze względu na ser.

Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sałatka z pomidorów z parmezanem Składniki:
dojrzałe pomidory (wybrałam w różnych kolorach)
1 mała czerwona cebula
ząbek czosnku
parmezan lub pecorino romano (albo inny ostry dojrzewający ser)
świeża bazylia
oliwa
sól
świeżo mielony pieprz

Cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przełożyć do miski, dodać listki bazylii, lekko posolić, posypać pieprzem, polać oliwą, wymieszać. Z wierzchu posypać startym na drobne wiórki serem.
Podawać z opiekaną bagietką, ciabattą.
Smacznego!

Zdjęcie - Sałatka z pomidorów z parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maca latte ( korzeń maca)
4

Maca latte ( korzeń maca)

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Malinowo-kokosowy shake na mleku roślinnym
1

Malinowo-kokosowy shake na mle…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pudding ryżowy z duszonymi śliwkami i cynamonem
1

Pudding ryżowy z duszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Różowe latte z mlekiem migdałowym
1

Różowe latte z mlekiem migdało…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Kawa bananowa na zimno

Kawa bananowa na zimno

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Puszysty omlet z oscypkiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z oscypkiem i s…

figmara figmara
figowe smaki

Jesienny koktajl - bomba witaminowa - burak+figa+śliwka

Jesienny koktajl - bomba witam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem

Deser z kremem czekoladowym, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Smoothie mango-truskawka

Smoothie mango-truskawka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi

Koktajl ze szpinakiem, gruszka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy