Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy

Zdjęcie - Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 2 Kocham ten zapach wiosny, który unosi się już w powietrzu. Choć mam wrażenie, że w tym roku wiosna do Irlandii Północnej idzie chyba okrężną drogą :). Wiosna jednak jest na talerzu! W postaci świeżej, orzeźwiającej i pysznej fit sałatki. To wspaniała kompozycja smaków, która idealnie ze sobą współgra. Łagodny, lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego, delikatny kurczak i pikantny ser houllumi - to wszystko wspaniale balansuje ze słodką pomarańczą i pysznym dressingiem. Spróbujcie sami! - zapewniam, że nie pożałujecie!

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 20 min

Sałatka

  1. 120 g młodych liści czosnku niedźwiedziego
  2. 150 g sera halloumi *
  3. 1 filet z kurczaka
  4. 1 słodka pomarańcza bezpestkowa

Dressing pomarańczowy

  1. 5 łyżek soku z pomarańczy
  2. 3 łyżki miodu płynnego
  3. 1-2 łyżki musztardy
  4. 1 łyżka oleju rzepakowego
  5. 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  6. 2 łyżki soku z cytryny

Dresssing

  1. Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy ze sobą. Ważne, aby zarówno do dressingu jak i sałatki użyć słodkich pomarańczy.

Sałatka

  1. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, smarujemy lekko olejem rzepakowym i układamy pokrojony w plastry ser halloumi. Zmniejszamy ogień i grillujemy ser z obu stron. Przekładamy na talerzyk. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku ulubioną przyprawą. Patelnię smarujemy lekko olejem rzepakowym i grillujemy mięso z każdej strony. Pomarańczę obieramy ze skóry, usuwamy z wierzchu białą błonkę i kroimy w cienkie plastry, a następnie na cztery części.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na talerz. Układamy kolejno kurczaka, ser i cząstki pomarańczy. Przed podaniem polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
  3. * użyłam sera z dodatkiem chili

Notes

  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate.

Przepisy z tych kategorii

Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kokosowy pie

Kokosowy pie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Mufinny z cytryną i cukinią

Mufinny z cytryną i cukinią

Beti Beti
kruche babeczki

Ciepła sałatka makaronowa z pesto paprykowym, orzechami, pomidorami

Ciepła sałatka makaronowa z pe…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Curry z kurczakiem i morelami

Curry z kurczakiem i morelami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ogórki z orzechowym twarożkiem
1

Ogórki z orzechowym twarożkiem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
2

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena