Sałatka jarzynowa

Zdjęcie - Sałatka jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Sałatka jarzynowa - ponadczasowy klasyk kuchni polskiej i nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Swoje wielkie trumfy święciła w czasach PRL-u, podawana jako obowiązkowa zakąska do wódki i do dziś króluje na naszych stołach. Zna ją każdy, a jednocześnie u każdego smakuje zupełnie inaczej. Każda gospodyni ma swój sekret który sprawia, że sałatka jarzynowa staje się nieodzownym wspomnieniem z dzieciństwa jako comfort food. Obecność tej sałatki na polskim stole wydaje się oczywista i niemal odwieczna lecz historia popularnej sałatki jest długa, dość skomplikowana i pełna niejasności. Przy bliższym przyjrzeniu się jej fenomenowi wychodzi na jaw, że w gruncie rzeczy nie jest wcale tak bardzo tradycyjna, ani typowo polska. Sałatka swoje korzenie ma w Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Autorem przepisu był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos. Przepis na ten sos Olivier zabrał ze sobą do grobu. Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy. Nie ulega wątpliwości, iż na dobre wpisała się w naszą polską tradycję. 

Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min

Ingredients

  1. 8 marchewek
  2. 4 średnie ziemniaki
  3. 6-8 ogórków kiszonych
  4. 2 pietruszki
  5. ½ selera
  6. 1 por
  7. 1 jabłko
  8. 1 mała cebula
  9. 4 jajka
  10. 1 puszka groszku konserwowego

Sos

  1. 300 g majonezu
  2. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Instructions

  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw.
  3. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Wystudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
  5. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sernik czekoladowo-kokosowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałwowo-czekoladowy mazurek

Chałwowo-czekoladowy mazurek

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą cz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cake pops
2

Cake pops

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Kiszka ziemniaczana z suszonym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Paprykarz
1

Paprykarz

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Skubaniec
2

Skubaniec

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pleśniak
1

Pleśniak

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami