Sałatka jarzynowa

Zdjęcie - Sałatka jarzynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Sałatka jarzynowa - ponadczasowy klasyk kuchni polskiej i nieodłączny element każdych świąt, imienin oraz spotkań rodzinnych. Swoje wielkie trumfy święciła w czasach PRL-u, podawana jako obowiązkowa zakąska do wódki i do dziś króluje na naszych stołach. Zna ją każdy, a jednocześnie u każdego smakuje zupełnie inaczej. Każda gospodyni ma swój sekret który sprawia, że sałatka jarzynowa staje się nieodzownym wspomnieniem z dzieciństwa jako comfort food. Obecność tej sałatki na polskim stole wydaje się oczywista i niemal odwieczna lecz historia popularnej sałatki jest długa, dość skomplikowana i pełna niejasności. Przy bliższym przyjrzeniu się jej fenomenowi wychodzi na jaw, że w gruncie rzeczy nie jest wcale tak bardzo tradycyjna, ani typowo polska. Sałatka swoje korzenie ma w Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Autorem przepisu był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos. Przepis na ten sos Olivier zabrał ze sobą do grobu. Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie i zabierali ze sobą podstawowy przepis na sałatkę jarzynową, przez co spopularyzowali ją w Europie. Jednak emigracyjna rzeczywistość wymusiła zmianę receptury i sałatka jarzynowa w zmienionej formie trafiła na stoły całej Europy. Nie ulega wątpliwości, iż na dobre wpisała się w naszą polską tradycję. 

Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min

Ingredients

  1. 8 marchewek
  2. 4 średnie ziemniaki
  3. 6-8 ogórków kiszonych
  4. 2 pietruszki
  5. ½ selera
  6. 1 por
  7. 1 jabłko
  8. 1 mała cebula
  9. 4 jajka
  10. 1 puszka groszku konserwowego

Sos

  1. 300 g majonezu
  2. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Instructions

  1. Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w równą kostkę.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Ogórki kroimy w kostkę i delikatnie odciskamy z soku. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do warzyw.
  3. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka. Wystudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
  4. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników i chłodzimy w lodówce. Często po nocy, gdy warzywa wchłoną majonez, sałatka może być lekko sucha. Należy dołożyć wtedy 2-3 łyżki majonezu i wymieszać.
  5. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką
1

Surówka z czerwonej kapusty z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto Ananasek + film

Ciasto Ananasek + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Pasta z czerwonej soczewicy i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Surówka z białej rzodkwi z mango - fit
1

Surówka z białej rzodkwi z man…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Waniliowy budyń z tapioki - wegański
1

Waniliowy budyń z tapioki - we…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Dyniowe curry z papryką i jarmużem

Dyniowe curry z papryką i jarm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kluski z gotowanych ziemniaków

Kluski z gotowanych ziemniaków

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sałatka z buraków i cebuli
2

Sałatka z buraków i cebuli

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy