Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj!

Zdjęcie - Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię maj!
Za kolory, zapach świeżej zieleni, za ciepły wiatr i wirujące płatki magnolii.
Za późny zmierzch, spotkania na tarasie, za konwalie i bzy.
Za szparagi i pierwsze truskawki.
Za popołudnia w kawiarnianych ogródkach, zapach grilla w ogrodzie i majowy deszcz.
Za coroczne wyjazdy do Nałęczowa, łąkowe zioła i koktajle z pokrzywy.
Lubię maj za wszystko!

Zdjęcie - Rolada z udźca indyka i białe szparagi w sosie holenderskim. Lubię maj! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada z udźca indyka z białymi szparagami w sosie holenderskim

udziec indyka bez kości i bez skóry ok.1 kg
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka liści tymianku
sól
100 g cieniutkich plastrów wędzonego boczku
100 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki klarowanego masła

sos holenderski
200 g masła
150 ml białego wina
1 cytryna
sól i pieprz
2 żółtka

1 pęczek białych szparagów
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku do podania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Mięso rozłóż na płat skórą do dołu. Posyp pieprzem i solą, mieloną kolendrą i listkami tymianku. Zwiń w roladę, obłóż plastrami boczku i zwiąż całą bawełnianym sznurkiem. Zrumień ze wszystkich stron na patelni z klarowanym masłem. Przełóż do naczynia do zapiekania, wlej ciepły bulion, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze ok. 60 minut. Wyłącz grzanie i zostaw mięso w piekarniku.

Szparagi odłam i obierz. Włóż je do garnka, dodaj masło i wlej mleko. Duś szparagi ok. 5-7 minut. Odstaw.

Masło rozpuść w garnku do chwili aż się oddzieli mleczny płyn – przecedź przez gęste sito i odstaw. W garnku zagotuj białe wino z sokiem z cytryny. Odparuj płyn – powinno zostać ok. 70%, przecedź i odstaw do przestygnięcia. Garnek postaw na drugim garnku wypełnionym wrzącą wodą. Dodaj żółtka i podgrzewając na parze ubijaj do czasu, aż powstanie piana. Zdejmij garnek z pary i ubite żółtka delikatnie połącz z roztopionym masłem – wlewając je cienką strużką. Dodaj mieloną gałę muszkatołową i wymieszaj.

Szparagi odłam i obierz. Włóż je do garnka, dodaj masło i wlej mleko. Duś szparagi ok. 5-7 minut.

Mięso wyjmij z piekarnika, zdejmij sznurek i pokrój na plastry. Ułóż na półmisku, obok połóż szparagi, polej sosem i posyp szczypiorkiem. Podaj na stół!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ryżem, indykiem i mango

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar…

Zupa z młodą kapustą i cielęci…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
3

Piersi z kurczaka zapiekane na…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską

Kiełbasy smażone z cebulą i mu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

Dorsz ze szparagami w sosie cy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
3

Piersi z kurczaka zapiekane na…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny