Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone

Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g malin
  • 150 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Przygotowanie

Biszkopt szpinakowy:

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu. Miksujemy.

Jajka ubijamy z 120 g cukru na puszystą masę.

Nie przerywając ubijania, dodajemy olej.

Dodajemy szpinak i mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy łopatką.

Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok.

Ciasto rozsmarowujemy dość cienko na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy około 15-20 minut w temp. 175ºC do momentu, aż będzie sprężyste i równomiernie wyrośnięte.

Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zdejmujemy pergamin, docinamy końce ciasta i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem malinowy:

Połowę malin miksujemy i przecieramy przez sitko.

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy – do rozpuszczenia.

Serek mascarpone krótko miksujemy z 30 g cukru. Na koniec dodajemy przetarte maliny i mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy. Odstawiamy, aż zacznie lekko tężeć.


Roladę delikatnie rozwijamy. Odkładamy łyżkę kremu i resztą smarujemy ciasto. Pozostałe maliny wysypujemy na krem i rolujemy delikatnie.

Odłożonym kremem smarujemy wierzch rolady i posypujemy pokruszonym ciastem odkrojonym z brzegów.

Schładzamy.  


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów