Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g malin
  • 150 g drobnego cukru
  • 125 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Przygotowanie

Biszkopt szpinakowy:

Szpinak rozmrażamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu. Miksujemy.

Jajka ubijamy z 120 g cukru na puszystą masę.

Nie przerywając ubijania, dodajemy olej.

Dodajemy szpinak i mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy łopatką.

Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok.

Ciasto rozsmarowujemy dość cienko na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy około 15-20 minut w temp. 175ºC do momentu, aż będzie sprężyste i równomiernie wyrośnięte.

Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Zdejmujemy pergamin, docinamy końce ciasta i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem malinowy:

Połowę malin miksujemy i przecieramy przez sitko.

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy – do rozpuszczenia.

Serek mascarpone krótko miksujemy z 30 g cukru. Na koniec dodajemy przetarte maliny i mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy. Odstawiamy, aż zacznie lekko tężeć.


Roladę delikatnie rozwijamy. Odkładamy łyżkę kremu i resztą smarujemy ciasto. Pozostałe maliny wysypujemy na krem i rolujemy delikatnie.

Odłożonym kremem smarujemy wierzch rolady i posypujemy pokruszonym ciastem odkrojonym z brzegów.

Schładzamy.  


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Przepisy z tych kategorii

Kasza z boczkiem i cukinią
1

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Letnia sałatka z komosą ryżową

Letnia sałatka z komosą ryżową

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fas…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka grecka

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Surówka z cukinią z orzechowym dressingiem
1

Surówka z cukinią z orzechowym…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risotto z groszkiem)

Czarnogóra - Rizi-bizi (Risott…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Przepisy z tych kategorii

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mus jabłkowy
1

Mus jabłkowy

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Wakacyjne śniadanie-roślinna owsianka
1

Wakacyjne śniadanie-roślinna o…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przytulone jagodzianki
1

Przytulone jagodzianki

napiecyku napiecyku
napiecyku