Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo

Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo
Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto dyniowe z kiełbasą chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g ryżu do risotto (arborio)
  • 50 g cebuli
  • 250 g dyni
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 70 g parmezanu
  • 35 g masła
  • kilka listków szałwi
  • 70 ml Oliwiera z oliwą z oliwek
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Dynię obieramy i kroimy na kawałki. Skrapiamy Oliwierem i oprószamy lekko solą. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut lub do momentu aż będzie miękka. Rozgniatamy widelcem lub miksujemy na puree.


Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki, a cebulę drobno siekamy.

Na niewielkiej ilości Oliwiera podsmażamy kiełbasę i przekładamy ją na talerz. Do tego samego naczynia dodajemy posiekaną cebulę i lekko podsmażamy.


Gdy cebula jest już miękka, dodajemy ryż i smażymy aż stanie się szklisty.

Od tego momentu zaczynamy podlewać risotto gorącym bulionem – po około pół szklanki na raz. Przed dodaniem kolejnej porcji płynu, poprzednia powinna się niemal w całości wchłonąć. Kontynuujemy mieszając aż ryż będzie miękki, ale wciąż jędrny.

Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodajemy puree dyniowe.


Na koniec dodajemy masło, starty parmezan, podsmażoną wcześniej kiełbasę chorizo i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Na osobnej patelni rozgrzewamy Oliwiera. Smażymy krótko listki szałwii na chrupko. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy gotowe risotto.

Podajemy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy