Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Zdjęcie - Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ribollita jest typowym daniem w tradycji kuchni toskańskiej. Znana szczególnie na obszarach Florencji, Arezzo i Pizy. Ta chłopska ,biedna’ zupa przygotowywana z warzyw i czerstwego chleba, z fasolą i ,czarną kapustą’ – jarmuż toskański, jest niezwykle treściwa i bardzo smaczna. A smaku nabiera dlatego, że najczęściej jest gotowana wieczorem i podgrzewana następnego dnia przed podaniem. Jest to gorąca, pół gęsta potrawa, która zaspokaja głód i którą można kosztować z oliwą z pierwszego tłoczenia, świeżą cebulą i czerstwym pieczywem. Toskańczycy już dawno znali ideę ,zero waste’ i ,no waste food’ i nic nie miało prawa się zmarnować.

Zdjęcie - Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ribollita toscana
dla 4 osób

200 g suchej białej fasoli
1 biała cebula
1 por
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
3 kawałki świeżego boczku – opcjonalnie
1 pęczek ,czarnej kapusty’ – jarmużu toskańskiego o podłużnych liściach
2 małe ziemniaki
4 kromki czerstwego chleba
1 szklanka sosu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
1 gałązka rozmarynu
oliwa z pierwszego tłoczenia

Na noc namocz fasolę – zalej ją wodą i zostaw do rana. Na drugi dzień zalej ją gorącą wodą, posól, dodaj liść laurowy i rozmaryn, i zagotuj. Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy i włóż 2 ząbki czosnku, podgrzewaj, aż czosnek się zrumieni – wtedy usuń go, dodaj cebulę, seler i marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Jeżeli używasz pancettę – boczek, pokrój go i dodaj na patelnię. Smaż przez kilka minut. Następnie zacznij dodawać pozostałe warzywa: najpierw dodaj por pokrojony w plastry, następnie obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony jarmuż i sos pomidorowy. Dolej gorącą wodę, w której gotowała się fasola, mieszając od czasu do czasu. Zawsze powinno być tyle płynu, aby pokrywał wszystkie warzywa. Na koniec dodaj fasolę, sól i pieprz.
Gotuj ribollitę ok. 50 minut, aby wszystko było miękkie. Przykryj pokrywką i odstaw na bok. Przed podaniem upiecz kromki czerstwego chleba w piekarniku. Możesz pokroić je na kostki i umieścić na talerzach, do których wlejesz zupę. Możesz podać je też w całości. Dodaj oliwę extra vergine, a na talerzyku połóż krążki świeżej cebuli, jeśli chcesz. Ciesz się wiejską zupą z Toskanii!

Przepisy z tych kategorii

Minestrone z chorizo
2

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Flaki po bolońsku
2

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bób w zupie. Macco di Fava.Sezonowo od A do M
4

Bób w zupie. Macco di Fava.Sez…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa a'la minestrone
5

Zupa a'la minestrone

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Risotto z dynią i kasztanami

Risotto z dynią i kasztanami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
2

Śniadaniowe mini tarty z czosn…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z jagodami i kruszonką
1

Babka z jagodami i kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Potrawka curry z kurczakiem
2

Potrawka curry z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką
1

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, j…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z pieczarkami
1

Sałatka z pieczarkami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem
1

Zupa jarzynowa z fasolą i maka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy