Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!

Zdjęcie - Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnimi tygodniami żyję na zielono.
Moje rośliny w ogrodzie i na tarasie wybuchły zielenią kosmiczną. Prawdziwa zielona eksplozja.
Wszystko wokół zresztą przybrało zielone oblicze. Jest tak jak kocham!
Odbywam codzienne poranne rytuały na tarasie – kawa skoro świt i zanurzenie w zieloności.
Czasami jest wilgotno, czasami chłodno…, ale i tak ekscytująco pięknie.
Dzisiaj zebrałam wszystkie swoje zielone liście w jednym miejscu. Wiosenny quiche przed Wami!

Zdjęcie - Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem
ciasto
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka zimnej śmietany 18%
1 łyżeczka soli

Na blacie siekamy masło, dodajemy mąkę, jajo, śmietanę i sól i łączymy w jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki co najmniej na 30 minut.  Ciasto wykładamy na lekko podsypany mąką blat, cienko wałkujemy i wylepiamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do wypieków i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze ok. 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Piekarnika nie wyłączamy. Robimy farsz.

farsz
5 jaj z wolnego chowu
200 g gęstej śmietany
100 g cheddara
50 g twardego koziego sera
100 g szpinaku baby
100 g – natki, kopru, czosnku niedźwiedziego, szczypioru, bazylii, liści selera naciowego
sól i pieprz do smaku

szczawik i liście rzodkiewki do podania

Sery ścieramy na tarce. Zioła siekamy. Szpinak wrzucamy na 1 minutę do wrzątku, przekładamy do zimnej wody i odsączamy na sicie.Jajka i śmietanę z dodatkiem soli i pieprzu ubijamy w mikserze. Do ubitej masy dodajemy sery, szpinak i zioła. Mieszamy łyżką i wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zezłocenia. Wyjmujemy quiche z piekarnika i lekko studzimy. Kroimy na porcje i podajemy z liśćmi szczawika i rzodkiewki.
( można podawać na zimno i przechowywać w zamkniętym naczyniu w lodówce ok. 2 dni).

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z marchewką i szparagami
1

Kurczak z marchewką i szparaga…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łazanki z młodą kapustą i pieczarkami

Łazanki z młodą kapustą i piec…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska
1

Najlepsza botwinka - na zakwas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czos…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciastka brownie

Ciastka brownie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasteczka maślane z ziarnami

Kruche ciasteczka maślane z zi…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowe talarki z orzechami

Serowe talarki z orzechami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka
1

Babka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto mozaika

Ciasto mozaika

ilovebake ilovebake
I Love Bake