Ptasie mleczko babci Pana Tomasza

Ptasie mleczko babci Pana Tomasza
Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ptasie mleczko babci Pana Tomasza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki grysiku
  • 250 g margaryny PALMA
  • 1,5 szklanki cukru
Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny PALMA
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie

Upiecz biszkopt lub inne ciasto według sprawdzonego przepisu. Mleko zagotuj, dodaj kaszę mannę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia. Margarynę utrzyj z cukrem do białości, dodawaj zimną kaszę i ucieraj dalej. Możesz dodać sok z cytryny do smaku. Na przestudzone ciasto połóż krem, wierzch polej polewą (wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do połączenia składników) lub galaretką i udekoruj owocami.


Historia Przepisu z Szuflady babci Pana Tomasza:

"Babcia zachęciła mnie do pieczenia. Choć wnusiu, upieczemy "PTASIE MLECZKO". Pomyślałem, że babcia oszalała. Jak to chce wziąć od ptaszka mleczko i je jeszcze upiec? Zwariowana. Poszedłem za nią śmiejąc się pod nosem. Gdy już mieszaliśmy wspólnie składniki, zapytałem w końcu jak ona chcę "wydoić" ptaszka, przecież to nie krówka. Babcia popatrzyła na mnie z grobową miną, po czym wybuchła śmiechem. Ojj wnusiu...powiedziała. I wyjaśniła, że to taka nazwa placka. Do tej pory często robię PTASIE MLECZKO i za każdym razem robi mi się wesoło, na samo wspomnienie tamtego momentu! Ta chwila? Bezcenna. I najlepsze jest to, że zawsze będę ją pamiętał (dopóki będę piekł z tego przepisu) ."


Kategorie przepisów