Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle…

Zdjęcie - Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz więcej mgły, coraz mniej światła…Poranki szare i wilgotne, a dzień bez zapalonej lampy nie istnieje.
Potrzebuję coraz więcej kawy, zwiększam tempo aktywności.
Im szybciej wszystko robię, im więcej mam zajęć, tym szybciej mija brzydki dzień.
Tłumaczę sobie, że tym samym zbliżam się do końca jesieni…
Potem przeskoczę szybko zimę i witaj życie!
Byle nie ulegać dekadencji i melancholii, byle nie poddawać się nihilistycznym nastrojom.
Ruszać się, szybko biec przez dzień, oswajać rzeczywistość pozytywnie!

Zdjęcie - Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami
2 świeże przepiórki
100 g farro ( lub ulubionej kaszy)
300 g opieniek
1 łyżka liści szałwii
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szałwii
sól i pieprz do smaku
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki zwykłego masła
50 ml białego wina

Farro płuczemy na sicie i zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia do następnego dnia.
Przepiórki myjemy, osuszamy. W środku i na zewnątrz posypujemy je solą i pieprzem. Polewamy winem, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
W dniu pieczenia farro odsączamy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy all dente. Zostawiamy do odcieknięcia na sicie.
Przepiórki wyjmujemy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Opieńki czyścimy i odkładamy 100 g, które przeznaczamy na farsz. na patelni umieszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Blanszujemy je i odkładamy do miseczki. Na kolejnej łyżce masła podsmażamy posiekane opieńki (100 g), dodajemy natkę pietruszki, szalotkę, czosnek i farro. Mieszamy i farszem napełniamy przepiórki. Wykałaczką zamykamy otwory w ptakach, a sznurkiem związujemy korpusy i nóżki. Układamy na patelni, dodajemy kolejną łyżkę klarowanego masła i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy winem z marynaty i układamy na każdym ptaku po 1 łyżce zwykłego masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach polewamy przepiórki wytworzonym sosem, dokładamy resztę opieniek, liście szałwii i zwiększamy grzanie do 180 st.C. Pieczemy bez przykrycia jeszcze 20 minut.
Na półmisek wykładamy opieńki i przepiórki. Polewamy sosem z pieczenia. Podajemy z bagietką i ulubionym winem.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka szopska z kurczakiem

Sałatka szopska z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z cieciorką, indykiem i gorgonzolą

Sałatka z cieciorką, indykiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z zupek chińskich i kurczaka

Sałatka z zupek chińskich i ku…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z szarpaną wieprzowiną

Spaghetti z szarpaną wieprzowi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łosoś pieczony w jarzynach

Łosoś pieczony w jarzynach

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś wędzony w domu. Wędzarnia Nordic Ware!
1

Łosoś wędzony w domu. Wędzarni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym

Kotleciki rybne z sosem krewet…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
2

Domowe nuggetsy w chrupiącej p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit