Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle…

Zdjęcie - Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz więcej mgły, coraz mniej światła…Poranki szare i wilgotne, a dzień bez zapalonej lampy nie istnieje.
Potrzebuję coraz więcej kawy, zwiększam tempo aktywności.
Im szybciej wszystko robię, im więcej mam zajęć, tym szybciej mija brzydki dzień.
Tłumaczę sobie, że tym samym zbliżam się do końca jesieni…
Potem przeskoczę szybko zimę i witaj życie!
Byle nie ulegać dekadencji i melancholii, byle nie poddawać się nihilistycznym nastrojom.
Ruszać się, szybko biec przez dzień, oswajać rzeczywistość pozytywnie!

Zdjęcie - Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami. Byle… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepiórki pieczone faszerowane farro i opieńkami
2 świeże przepiórki
100 g farro ( lub ulubionej kaszy)
300 g opieniek
1 łyżka liści szałwii
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szałwii
sól i pieprz do smaku
3 łyżki klarowanego masła
2 łyżki zwykłego masła
50 ml białego wina

Farro płuczemy na sicie i zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia do następnego dnia.
Przepiórki myjemy, osuszamy. W środku i na zewnątrz posypujemy je solą i pieprzem. Polewamy winem, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
W dniu pieczenia farro odsączamy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy all dente. Zostawiamy do odcieknięcia na sicie.
Przepiórki wyjmujemy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.
Opieńki czyścimy i odkładamy 100 g, które przeznaczamy na farsz. na patelni umieszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekany czosnek i szalotkę. Blanszujemy je i odkładamy do miseczki. Na kolejnej łyżce masła podsmażamy posiekane opieńki (100 g), dodajemy natkę pietruszki, szalotkę, czosnek i farro. Mieszamy i farszem napełniamy przepiórki. Wykałaczką zamykamy otwory w ptakach, a sznurkiem związujemy korpusy i nóżki. Układamy na patelni, dodajemy kolejną łyżkę klarowanego masła i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy winem z marynaty i układamy na każdym ptaku po 1 łyżce zwykłego masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach polewamy przepiórki wytworzonym sosem, dokładamy resztę opieniek, liście szałwii i zwiększamy grzanie do 180 st.C. Pieczemy bez przykrycia jeszcze 20 minut.
Na półmisek wykładamy opieńki i przepiórki. Polewamy sosem z pieczenia. Podajemy z bagietką i ulubionym winem.

Przepisy z tych kategorii

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z kaszą bulgur i kurczakiem
1

Sałatka z kaszą bulgur i kurcz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
1

Kasza gryczana z grzybami zapi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku
1

Filety z kurczaka nadziewane k…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Herbatniki świąteczne z gryką

Herbatniki świąteczne z gryką

napiecyku napiecyku
napiecyku

Papryki faszerowane kaszą kuskus z kurczakiem
2

Papryki faszerowane kaszą kusk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Obiad w 15 minut: kurczak z suszonym pomidorem, chili, orzechami pekan i natką pietruszki w sosie śmietanowo - kurkumowym

Obiad w 15 minut: kurczak z su…

Beti Beti
kruche babeczki

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami

Kremowy makaron z kurczakiem i…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej
1

Żeberka zapiekane w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami
6

Piersi z kaczki z dyniowymi ko…

food² food²
Food Square

Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
1

Kasza gryczana z grzybami zapi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy