Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Zdjęcie - Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śniadanie we dwoje. Codzienne, weekendowe lub świąteczne. Jedzone niespiesznie, celebrowane, przygotowane ze szczególną starannością. Ulubione składniki i smaki. Wyraziste i z charakterem. A do tego rozmowy, opowieści, wspomnienia. Bo smaki kojarzą się też z podróżami. Przywozimy je z różnych miejsc – dalekich i bliskich. Miejsce w zależności od pogody – domowa jadalnia lub taras. Śniadanie dla Niej i dla Niego!

Zdjęcie - Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli

1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki oliwy
1 czerwona papryka
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach + do posypania
1/2 puszki pomidorów pelati
200 g białej fasoli (ugotowanej)
8 przepiórczych jaj
2 łyżki liści kolendry
2 łyżki pokruszonej greckiej fety

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo paprykę. Patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kminu i kolendry i podgrzewamy je mniej więcej 2 minuty. Przekładamy je do moździerza i ucieramy tłuczkiem na proszek. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy paprykę. Kiedy się  podsmaży, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż się nieco przyrumienią – 5 minut. Wsypujemy wtedy zmielone w moździerzu przyprawy, papryki i sól  – mieszając podsmażamy wszystko razem. Następnie dodajemy pomidory i  fasolę – gotujemy wszystko 5 minut od czasu do czasu mieszając. Teraz ostrożnie wbijamy jajka przepiórcze i przykrywamy patelnię pokrywą. Trzymamy tak 5 minut. Odkrywamy patelnię, posypujemy potrawę pokruszoną fetą, kolendrą i solą morską. Danie podajemy prosto z patelni.

Do wykonania potrawy wykorzystałam trzy przyprawy pochodzące ze sklepu Kuchnie Świata: sól morską w płatkach Maldon, ostrą koreańską paprykę i słodką wędzoną paprykę.

Przepisy z tych kategorii

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jajecznica ze szparagami
1

Jajecznica ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z musztardowym dressingiem

Sałatka z musztardowym dressin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Majonez

Majonez

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

"Summer cake"

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Szparagi mimoza

Szparagi mimoza

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Owsianka z karmelizowanym raba…

food² food²
Food Square

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Botwinka z kozim twarogiem, szczypiorem i koprem. Śniadanie w Sezonowo od A do M

Botwinka z kozim twarogiem, sz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym rabarbarem

Tosty francuskie z chałki z tw…

food² food²
Food Square

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Frittata z botwiną i kozim serem feta
1

Frittata z botwiną i kozim ser…

food² food²
Food Square