Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy

 

Zdjęcie - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Historia tego chleba sięga w czasy dość odległe.
Przepis na ,prosty żytni chleb’ został zapisany po raz pierwszy w Rosji w 1938 r.
Ale prawdopodobnie receptura powstała jeszcze w czasach przedrewolucyjnych,kiedy to najpierw zatwierdzano ją w Rosji urzędowo,a dopiero potem mogły piec piekarnie w całym kraju.
W tamtym okresie ten chleb był w Rosji chlebem powszechnym,codziennym.
Nazywano go ,kwaśnym żytnim,zwykłym żytnim lub stołowym żytnim.
Oryginalny przepis,jak i informacje znajdują się na tej stronie.

W Polsce po raz pierwszy przepis na ten chleb zaadaptował i upiekł go Gucio.
Wielkie dzięki!
Przyznam,że chleb pyszny,najpyszniejszy z żytnich.
A piekłam go już wcześniej.
Dużo wcześniej,bo było to tuż przed, zanim zaczęłam prowadzić bloga.
Zaciekawił mnie przede wszystkim fakt,że był na zakwasie,i że składał się z samej mąki żytniej.
I oczywiście znalazłam go na forum CinCin.
A tam swoje chleby pokazywali:Mirabbelka – M.Zielińska,Margot,Gucio…

 

Zdjęcie - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty żytni chleb

Składniki na jeden bochenek chleba o wadze ok. 1 kg.

Zaczyn:
375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej
450g mąki żytniej razowej
15 g soli
330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja ubijałem w robocie jak białka – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 min.

Przygotowanie ciasta
Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo :-)
Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem (można wysypać mąką razową lub płatkami itp). Ciasto posmarować olejem (ręką) i przykryć szczelnie folią i pozostawić do wyrośnięcia w temp. 30*C na 35-50 min.
Piekarnik nagrzać do 260*C .
Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.
Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść).

Chleb piekłam w temperaturze 230 st. C.
Do ciasta dodałam dwie łyżeczki suszonego dzikiego kopru z Sycylii i łyżkę gryczanego miodu.
Mąkę ciemną żytnią zmieszałam z jasną- 300 g ciemnej i 150g jasnej.
Wierzch posypałam otrębami.
Po upieczeniu studziłam na kratce.(W oryginale zaleca się studzenie w lnianej ściereczce)
Chleb kroiłam 10 godzin po upieczeniu.

 

Zdjęcie - Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chleb nigdy nie sprawił mi żadnych niemiłych niespodzianek.
Piekłam go i na zakwasie 100% hydracji, i na cieście zakwaszanym.
Na mące ciemnej żytniej, i na mieszance ciemnej mąki z jasną.
Dodawałam różne ziarna ,miód,melasę i słód.
Chleb zawsze wychodzi pyszny!

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb owsiany, przypadkowy
3

Chleb owsiany, przypadkowy

MarcinH MarcinH
Grahamka