Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

                               Ulubione, domowe, pyszne powidła węgierkowe. Idealne do świeżej bułki, na słodkie śniadanie. Wspaniałe do naleśników oraz do aromatycznego piernika . Zapakowałam je w słoiczki i będą czekały na swoją kolej. :).

Przyszła jesień, a więc czas na zmianę nagłówka na kasztankowy.

Miłego weekendu:) 

Zdjęcie - Powidła śliwkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Powidła śliwkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki: 

*2,5 kg śliwek węgierek

*150g cukru (można dodać mniej lub wcale)

*kilka goździków opcjonalnie

*odrobina wody 

 

Wykonanie:

Śliwki wypestkować. Przełożyć do garnka (lub na patelnię, ja gotuję w garnku z grubym dnem, dzięki temu nie przywierają) i z  dodatkiem odrobiny wody gotować około godziny. Odstawić. Gotować 2-3 dni przez około godzinę każdego dnia na niewielkim ogniu, aż do odpowiedniej konsystencji. Mniej więcej w połowie smażenia ostatniego dnia można dodać cukier i pogotować tak by połączył się ze śliwkami. Ewentualnie można dodać kilka goździków.

Gotowe, gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem, do ostygnięcia.

Smacznego:) 

Zdjęcie - Powidła śliwkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Powidła śliwkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów