Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Zdjęcie - Placuszki ryżowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę ugotowanego ryżu, poszperałam w necie i znalazłam przepis na placuszki ryżowe. Placuszki ryżowe o delikatnym smaku, podawane z konfiturą lub posypane cukrem pudrem rozpływają się w ustach, pycha! Można je podawać jako deser lub jako danie główne, bo to są takie małe naleśniki, polecam!

Składniki:

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie połaczyć, następnie dodać ugotowany ryż i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.

Placuszki smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu kładąc niewielkie porcje łyżką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub z konfiturą - najlepiej swojskiej roboty :-)

Zdjęcie - Placuszki ryżowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Zdjęcie - Placuszki ryżowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Placuszki ryżowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów