Pikantne placuszki z porem

Zdjęcie - Pikantne placuszki z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Uwielbiam takie proste i szybkie obiady, które nie wymagają ogromu pracy, a w dodatku są pożywne i niezwykle smaczne. Te pyszne placuszki to idealna propozycja na taki obiad. Choć świetnie sprawdzą się również na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia albo jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań.

 Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min

Ingredients

  1. 300 g pora
  2. 100 g mąki pszennej
  3. 75 g mąki ryżowej
  4. 200 ml zimnej wody
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka masła
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 papryczka chilli
  10. 2 łyżki posiekanej kolendry
  11. pieprz biały
  12. sól

Dodatkowo

  1. olej do smażenia
  2. 2 łyżki sezamu

Instructions

  1. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.

Notes

  1. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepisy z tych kategorii

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z kawą zbożową

Owsianka z kawą zbożową

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dynia z fasolką szparagową
1

Dynia z fasolką szparagową

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grzanki z figami w sosie balsamicznym i burratą

Grzanki z figami w sosie balsa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tortille meksykańskie z kurczakiem
1

Tortille meksykańskie z kurcza…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pudding jaglany z malinami – pomysł na zdrowe, szybkie śniadanie

Pudding jaglany z malinami – p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pudding jaglany z malinami – pomysł na zdrowe, szybkie śniadanie

Pudding jaglany z malinami – p…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon