Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą

Drugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia.
Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia
1 duża cebula
1/3 główki czosnku
1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
1 mała ostra papryczka
2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
przyprawa curry
sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i seler, podsmażyć przez około 2-3 minuty mieszając często.
Papryczkę posiekać niezbyt drobno i dodać do garnka. Całość podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.

Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z bakłażanem i fasolką szparagową

Pęczak z bakłażanem i fasolką…

figmara figmara
figowe smaki

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
1

Pulpeciki drobiowe w sosie kop…

Beti Beti
kruche babeczki

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym

Makron z boczkiem i brokułami…

Dzi Dzi
karmelowy

Placki cukiniowe z czarnuszką

Placki cukiniowe z czarnuszką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią

Tajskie czerwone curry z dynią…

Dzi Dzi
karmelowy

Indyk w mango chutney z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi
1

Indyk w mango chutney z fasolk…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Przepisy z tych kategorii

Kartoflanka z kurkami i boczkiem
1

Kartoflanka z kurkami i boczki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lekka sałatka z brokułami i fetą
2

Lekka sałatka z brokułami i fe…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
1

Pulpeciki drobiowe w sosie kop…

Beti Beti
kruche babeczki

Szybka sałatka z fioletowymi ziemniakami, marchewką i jajkiem, z dodatkiem sosu musztardowego

Szybka sałatka z fioletowymi z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dyniowe fit pancakes

Dyniowe fit pancakes

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Makron z boczkiem i brokułami w sosie serowym

Makron z boczkiem i brokułami…

Dzi Dzi
karmelowy