Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą

Drugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia.
Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia
1 duża cebula
1/3 główki czosnku
1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
1 mała ostra papryczka
2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
przyprawa curry
sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i seler, podsmażyć przez około 2-3 minuty mieszając często.
Papryczkę posiekać niezbyt drobno i dodać do garnka. Całość podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.

Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Penne all'arrabbiata

Penne all'arrabbiata

Kasia Kasia
Pełny talerz

Thai Red Chicken Curry

Thai Red Chicken Curry

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami

Roladki wieprzowe z serem i su…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Policzki wieprzowe w sosie chr…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Brokułowe spaghetti

Brokułowe spaghetti

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Obiadowa sałatka na ciepło z kurczakiem, kokosem i warzywami
1

Obiadowa sałatka na ciepło z k…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Chałwowy wegański mus z awokado

Chałwowy wegański mus z awokad…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą

Wegetariański gulasz grzybowy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i bruks…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z fasoli (tzw.

Pasta z fasoli (tzw. "wegański…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pasztet z grochu z pieczarkami

Pasztet z grochu z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy

Sałatka z pieczonego kalafiora…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże