Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą

Drugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia.
Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia
1 duża cebula
1/3 główki czosnku
1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
1 mała ostra papryczka
2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
przyprawa curry
sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i seler, podsmażyć przez około 2-3 minuty mieszając często.
Papryczkę posiekać niezbyt drobno i dodać do garnka. Całość podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste.

Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.
Zdjęcie - Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, szpinaki…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Bakłażan z pomidorami i jajkiem

Bakłażan z pomidorami i jajkie…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Mięso indyka z cukinią, szpinakiem i makaronem penne
1

Mięso indyka z cukinią, szpina…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegatarianskie curry z topinamburem

Wegatarianskie curry z topinam…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Burgery z zielonego groszku

Burgery z zielonego groszku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Spaghetti z białymi szparagami i truflami

Spaghetti z białymi szparagami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z kaszy jaglanej z warzywami

Pulpeciki z kaszy jaglanej z w…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem
1

Cukinie faszerowane kaszą jagl…

aronia aronia
Wiem co jem

Pizza z beszamelem, szparagami, kalafiorem i halloumi

Pizza z beszamelem, szparagami…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasztet pieczarkowo-porowy

Pasztet pieczarkowo-porowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Idealne ciasto na pizzę + pizza ze szparagami i mozzarellą di bufala

Idealne ciasto na pizzę + pizz…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wegańska  Pavlova

Wegańska Pavlova

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki