Pierś z kaczki z karmelizowanymi owocami

Pierś z kaczki z karmelizowanymi owocami
Zdjęcie - Pierś z kaczki z karmelizowanymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś z kaczki z karmelizowanymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś z kaczki z karmelizowanymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
na karmelizowane owoce:
  • 1 jabłko, 1 gruszka i 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie

Piersi z kaczki umyć, osuszyć i naciąć skórkę w kratkę. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią piersi ze wszystkich stron.


Na zimnej patelni ułożyć piersi skórką do dołu. Smażyć na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć na drugą stronę i smażyć ok. 6 min.


Piersi wstawić na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego na 200°C.


W tym czasie owoce pokroić w plastry. Miód z olejem rozgrzać na patelni, dodać wszystkie przyprawy i sok z cytryny, dodać owoce. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 min z każdej strony. Piersi pokroić w plastry i ułożyć na karmelizowanych owocach.

Porada:

Piersi z kaczki należy zacząć smażyć na zimnej patelni, aby tłuszcz ze skóry powoli się wytapiał. W przeciwnym razie skóra szybko by się spaliła, a tłuszcz pozostał na mięsie.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów