Piernik tarty Marji Disslowej

Zdjęcie - Piernik tarty Marji Disslowej. Korzennie… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierniki lubię nie tylko od święta. Czasami pojawia się u mnie piernikowe ciasto  bez okazji.  Bo korzenne smaki, zapachy i aromaty mają wielką moc! Od lat też przygotowuję domową piernikową przyprawę. Ale świątecznie rządzi piernik staropolski, który jest numerem jeden. Wiadomo, że to najbardziej wymagający wypiek z piernikowej rodziny, bo musi długo dojrzewać przed pieczeniem, a potem jeszcze przed jedzeniem…
Do niego zawsze są małe pierniczki, wypiekane przeze mnie od początku grudnia i ozdabiane przez małych i dużych członków Rodziny tuż przed świętami. Po upieczeniu chowam je do słoi i puszek i umieszczam w najdalszych zakamarkach domu, aby nie wyparowały…
Do piernikowego towarzystwa co roku dołącza też jakiś nowy korzenny wypiek, aby urozmaicić świąteczną domową cukiernię.
W tym roku będzie to Piernik tarty Marji Dissowej. Zapraszam na jego premierę!

 

Zdjęcie - Piernik tarty Marji Disslowej. Korzennie… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piernik tarty
z książki Marji Disslowej Jak gotować
(podaję w oryginale)

1/8 ltr miodu
10 dkg cukru
3 jaja
4 dkg topionego masła
1 łyżeczka korzeni, cynamonu, goździków, cytrynowej skórki
1/2 dkg sody
mały kieliszek rumu
35 dkg mąki
6 dkg orzechów ( zastąpiłam migdałami)
6 dkg pomarańczowej skórki

Wlać miód do miski, ucierać wałkiem z cukrem, poczem dodawać kolejno wszystkie dodatki nie przestając ucierać; gdy wraz z mąką utworzy się gładkie ciasto, wyjąć wałek, dodać poszatkowane orzechy i pomarańczową skórkę, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej formy, po godzinie wstawić piernik do dobrze wygrzanego ale nie gorącego pieca. Nie ruszać, aż piernik dobrze stężeje i urośnie, inaczej opadnie w pieczeniu i nie będzie pulchny. Piec się powinien godzinę, a nawet półtorej godziny, gdy piec chłodniejszy.

 

Jeżeli chcecie poznać inne moje pierniki, albo szukacie korzennych inspiracji, podaję linki:
* Piernik toruński Pierre Hermé – Klik!
* Piernik z Prowansji – Klik!
* Piernik świętokrzyski – Klik!
* Speculoos – Klik!

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sen o fidze

Sen o fidze

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto cytrynowe
4

Ciasto cytrynowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto Pijak
2

Ciasto Pijak

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Przepisy z tych kategorii

Udka gęsie duszone w karmelu

Udka gęsie duszone w karmelu

Dzi Dzi
karmelowy

Babeczki z żurawiną

Babeczki z żurawiną

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Dyniowy warkocz drożdżowy  z nadzieniem makowym
1

Dyniowy warkocz drożdżowy z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno z kruszonką i śliwkami

Sernik na zimno z kruszonką i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Czekośliwka z pomarańczą

Czekośliwka z pomarańczą

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej
1

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy