Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem


Zdjęcie - Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomysł na niedzielny obiad jest następujący- kurczak nadziewany kaszą pęczak to tak naprawdę dwa w jednym, bo i kurczak, i dodatek do mięsa. Jak danie jednogarnkowe;) Tak pieczony kurczak jest bardzo smakowity, z wypieczoną złotą skórką i soczystym mięsem.
Obawiałam się, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie trudne. Ostry nóż, kilka ruchów i gotowe:) Wytrybowałam tylko samą tuszkę, zostawiając kości w udkach, ale skoro to było dość łatwe, to kto wie, czy następnym razem nie pójdę na całość;)
To co, zaskoczycie rodzinę niedzielnym obiadem?:)

Składniki:
1 kurczak (najlepiej z powolnego chowu) o wadze ok 1,5kg

przyprawy:
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu

nadzienie:
100g kaszy pęczak
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz

dodatkowo:
2 kwaśne jabłka
2 łyżki masła
łyżka oleju
gruba igła i bawełniana nic kuchenna

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć lotki, kuper i szyję (zostawić większy kawałek skóry przy szyi). Skórę i pierś na dole naciąć, ostrym nożem wykroić korpus, starając się nie przeciąć skóry.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi przyprawami i majonezem, tą pastą natrzeć kurczaka. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na noc.
Pęczak ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę zrumienić na maśle, wymieszać z pęczkiem, doprawić do smaku, dodać pół jabłka obranego i pokrojonego w kostkę.
Skórę od szyi kurczaka zaszyć lub zawiązać nitką. Do środka włożyć nadzienie. Po skórę na piersi włożyć cienkie plastry masła. Kurczaka zszyć tak, żeby nadzienie się nie wysypało. Nogi związać nitką. Skrzydła przypiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut, uważając, żeby skórka nie przypaliła się zbyt mocno.
Przed podaniem usunąć nitki.
Podawać z ulubiona surówką.
Smacznego!
Zdjęcie - Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczony kurczak faszerowany pęczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy

Pyszna wiejska kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Lasagne z kapusty włoskiej
1

Lasagne z kapusty włoskiej

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pałki z kurczaka w miodzie
2

Pałki z kurczaka w miodzie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak duszony z miodem i cytryną
2

Kurczak duszony z miodem i cyt…

Dzi Dzi
karmelowy

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym
4

Kurczak w sosie musztardowo-mi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie

Gołąbki z kaszą jęczmienną i g…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kopytka - pomysł na tani obiad
1

Kopytka - pomysł na tani obiad

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pałki z kurczaka w miodzie
2

Pałki z kurczaka w miodzie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak duszony z miodem i cytryną
2

Kurczak duszony z miodem i cyt…

Dzi Dzi
karmelowy

Pulpeciki w sosie pomidorowym
3

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Wątróbka z karmelizowanymi brzoskwiniami i jabłkami

Wątróbka z karmelizowanymi brz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit