‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

Zdjęcie - ‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach, aby nie wyrzucać jedzenia. Podejście zero waste cooking dosyć silnie wpisało się ostatnio w moje gotowanie. Przeraża mnie świadomość, że wyrzucamy i marnujemy tony jedzenia, które można wykorzystać.
Uwielbiam młode rzodkiewki, które kupuję prosto z gospodarstwa. Ich liście są tak samo młode i pachnące rzodkiewkowo. Mają lekko ostry smak, a dodatkowo okazuje się, że też więcej witamin, niż same korzenie. Zawierają witaminę C, żelazo, potas, wapń i fosfor. Poza tym odtruwają organizm z toksyn i odnotowano też, że działają przeciwnowotworowo.
Jedzmy zatem pęczki rzodkiewki w całości! Pod warunkiem, że pochodzą z dobrej uprawy.

Zdjęcie - ‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

‚Pesto’ z liści rzodkiewki

liście z pęczka rzodkiewki eko
kilka gałązek kolendry ( opcjonalnie)
2 ząbki czosnku bio
50 g pinii
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i świeżo mielony pieprz

Liście rzodkiewki dokładnie płuczę, osuszam na ścierce i wrzucam do kielicha blendera.
Czosnek obieram z łupiny, kroję na cztery i dodaję do liści rzodkiewki. Dokładam starty parmezan, pinie, sok z cytryny, oliwę sól i pieprz – po 1/2 łyżeczki. Miksuję, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodaję więcej oliwy. Ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem i ponownie miksuję.
„Pesto’ z liści rzodkiewki doskonale smakuje położone na grzankach, z makaronem, z jajkami, serem, jako dodatek do zup i sałatek…

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek
1

Zapiekanka makaronowa z warzyw…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z kurczakiem i makaronem w duchu zero waste

Sałatka z kurczakiem i makaron…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba
1

U nas nic się nie marnuje, czy…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Potrawka pieczarkowa z gotowanym mięsem i szynką parmeńską - sposób na wykorzystanie resztek
1

Potrawka pieczarkowa z gotowan…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta

Surówka z ogórka w stylu azjat…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki