‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!

Zdjęcie - ‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach, aby nie wyrzucać jedzenia. Podejście zero waste cooking dosyć silnie wpisało się ostatnio w moje gotowanie. Przeraża mnie świadomość, że wyrzucamy i marnujemy tony jedzenia, które można wykorzystać.
Uwielbiam młode rzodkiewki, które kupuję prosto z gospodarstwa. Ich liście są tak samo młode i pachnące rzodkiewkowo. Mają lekko ostry smak, a dodatkowo okazuje się, że też więcej witamin, niż same korzenie. Zawierają witaminę C, żelazo, potas, wapń i fosfor. Poza tym odtruwają organizm z toksyn i odnotowano też, że działają przeciwnowotworowo.
Jedzmy zatem pęczki rzodkiewki w całości! Pod warunkiem, że pochodzą z dobrej uprawy.

Zdjęcie - ‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

‚Pesto’ z liści rzodkiewki

liście z pęczka rzodkiewki eko
kilka gałązek kolendry ( opcjonalnie)
2 ząbki czosnku bio
50 g pinii
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
sól i świeżo mielony pieprz

Liście rzodkiewki dokładnie płuczę, osuszam na ścierce i wrzucam do kielicha blendera.
Czosnek obieram z łupiny, kroję na cztery i dodaję do liści rzodkiewki. Dokładam starty parmezan, pinie, sok z cytryny, oliwę sól i pieprz – po 1/2 łyżeczki. Miksuję, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, dodaję więcej oliwy. Ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem i ponownie miksuję.
„Pesto’ z liści rzodkiewki doskonale smakuje położone na grzankach, z makaronem, z jajkami, serem, jako dodatek do zup i sałatek…

Przepisy z tych kategorii

Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone

Rolada szpinakowa z malinowym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jogurt (kokosowy) z matcha
2

Jogurt (kokosowy) z matcha

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielona babka ucierana

Zielona babka ucierana

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto arbuz z truskawkami
1

Ciasto arbuz z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Biszkopt z pianką matcha i malinami
1

Biszkopt z pianką matcha i mal…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada szpinakowa z malinowym kremem mascarpone

Rolada szpinakowa z malinowym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ogórki w kurkumie i curry
1

Ogórki w kurkumie i curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową
1

Zupa jarzynowa z kalafiorem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Potrawka z kalafiorem w sosie curry
1

Potrawka z kalafiorem w sosie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wytrawne ciastka ze szpinakiem
1

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty