Peperonata!

Peperonata!
Zdjęcie - Peperonata! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Kiedy za oknem 4 stopnie Celsjusza nic tak nie rozgrzewa jak aromatyczne i pikantne danie. Myślę, że gdy przychodzą zimne dni człowiek instynktownie wybiera gorące, sycące potrawy by przetrwać mrozy. Widząc w sklepie papryki w kolorach tęczy (czerwoną, zieloną, pomarańczową, żółtą, fioletową i cytrynową) od razu poczułam, że mam ochotę na gęsty paprykowy gulasz, który w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą peperonata. Peperonatę wskazane jest serwować na ciepło, ale tak naprawdę świetnie by się sprawdziła na zimno jako sałatka do grilla. Można ją także zalać oliwą i pasteryzować, a potem zamknąć w słoiku. To także wspaniała baza do innych potraw, makaronów, mięs i ryb. Chociaż przyznam, że mi najbardziej smakuje w czystej postaci, na gorąco. Przegryzam ją podgrzanymi kromkami bagietki, polanymi oliwą z oliwek :)

Zdjęcie - Peperonata! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






















Peperonata
6 różnokolorowych papryk
cebula
4 ząbki czosnku
pomidory w puszce
łyżka suszonego rozmarynu
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka cukru
pieprz, sól

1.W woku lub w głębokim garnku wlewamy oliwę z oliwek i smażymy przez kilka minut posiekaną w kostkę cebulę, przyprawiamy pieprzem. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 8 minut.
2. Dodajemy ocet balsamiczny oraz cukier i gotujemy przez następne 5 minut. Pomidory w puszce, jeśli są w całości rozgniatamy widelcem i dodajemy do duszonych warzyw razem z pomidorowym sosem. Przyprawiamy całość pieprzem, roztartym w moździerzu rozmarynem, szczyptą soli i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
3. Peperonatę podajemy na ciepło lub zimno.

Tosia

Kategorie przepisów