Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi


Zdjęcie - Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;)

Zdjęcie - Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki:
3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
1 duża cebula
2 marchewki średniej wielkości
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki kaszy manny
3 łyżki oleju
3 łyżki oliwy
3 duże jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną)
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
pieprz
sól

Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Marchew zetrzeć na dużych oczkach.
Czosnek posiekać drobno.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać.
Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji placków cukiniowych lub ziemniaczanych.
Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia, żeby dało się kroić w plastry.
Smacznego!


Zdjęcie - Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ryż z morelami

Ryż z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kalafior smażony w cieście
2

Kalafior smażony w cieście

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z mograbieh, bakłażana i cukinii

Sałatka z mograbieh, bakłażana…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z pomidorów z parmezanem
2

Sałatka z pomidorów z parmezan…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięta. Sałatka na sierpień!
2

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięt…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron z fasolką i pomidorami
1

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowy placek z cukinii
1

Bezglutenowy placek z cukinii

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ketchup z cukinii
1

Ketchup z cukinii

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Focaccia z cukinią i bakłażanem
1

Focaccia z cukinią i bakłażane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment
1

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
1

Wegetariańskie leczo z fasolką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy