Pasta z fasoli - wegański smalec

Do tzw. wegańskiego smalcu podchodziłam kilka razu. Z różnym efektem, ale za każdym razem to nie było to, o co mi chodziło. Albo zbyt mdło, albo przekombinowane. Poszłam więc innym tropem i zrobiłam tak, jak kiedyś robiłam zwykły smalec. Z cebulką, czosnkiem i jabłkiem. Można też dodać odrobinę ostrej papryki czy majeranku. Może i Wam zasmakuje taka najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem 😊

Zdjęcie - Pasta z fasoli - wegański smalec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
200 g suchej białej fasoli
2 średniej wielkości cebule
2 większe ząbki czosnku
1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie:
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej grubości kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na lekko złoty kolor, a następnie dodać czosnek i jabłko. Wszystko razem wymieszać i smażyć przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do zmielonej fasoli. Wszystko razem wymieszać, przyprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Pasta z fasoli - wegański smalec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym

Curry z kurczakiem, dynią i ma…

Dzi Dzi
karmelowy

Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków
1

Zupa krem z ziemniaków z wędzo…

food² food²
Food Square

Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami
2

Zupa z soczewicy z dynią i pom…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Cobb salad - kultowa amerykańska sałatka
1

Cobb salad - kultowa amerykańs…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pide  - tureckie placki
1

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gratin z batatów
3

Gratin z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami
3

Sałatka z pieczonymi burakami,…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dip fasolowy z gorgonzolą
1

Dip fasolowy z gorgonzolą

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przyprawa gyros – domowa mieszanka przypraw
4

Przyprawa gyros – domowa miesz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą

Gulasz czosnkowy z kapustą, fa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet wegetariański. Z kaszy…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste