Smażony ryż z kimchi

Smażony ryż z kimchi

Zdjęcie - Smażony ryż z kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wspominałam już, że bardzo lubię kuchnię koreańską. Niestety na blogu nie ma za wiele jej przepisów, ale na pewno się to zmieni, bo oprócz dzisiejszego mam już w zanadrzu kilka kolejnych. Smażony ryż z kimchi (Kimchi Bokkeum Bap) to niesamowicie proste i smaczne danie, które każdego zachęci do dalszych eksperymentów z tą kuchnią.


Smażony ryż z kimchi
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka
- 100g szynki
- 200g kimchi
- 150g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem) - 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sezamu

1) Rozgrzać olej i podsmażyć przez kilka minut pokrojone w plasterki czosnek i białą część dymki oraz plastry szynki pokrojone na kwadraty.
2) Dodać posiekane kimchi (razem z sokiem) i smażyć kilka minut.
3) Dodać ugotowany ryż, gochujang i sos sojowy.
4) Wymieszać, zdjąć z ognia i wmieszać olej sezamowy.
5) Podawać z sadzonymi jajkami, posypane sezamem i posiekaną zieloną częścią dymki.

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 415 kcal

Kategorie przepisów