Parzybroda

Parzybroda
Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Parzybroda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mały pęczek koperku
  • ½ główki niedużej kapusty (800 g)
  • ¼ małego selera korzeniowego
  • ¼ łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki, kapustę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy boczek, smażymy kolejne 5 minut. Dokładamy kapustę, marchewkę, seler. Wlewamy gorący bulion. 

Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut. Dodajemy kminek i ziemniaki. Gotujemy dalej około 15-20 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki Kujawskiego, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę. Na patelnię wlewamy chochelkę ciepłej zupy, mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do garnka z zupą. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Gotujemy 3 minuty. 


Zupę nalewamy na talerze. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Kategorie przepisów