Papryki faszerowane mięsem i ryżem

Papryki faszerowane mięsem i ryżem
Trochę podrasowany przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Odrobina kremowego serka nadaje potrawie delikatności, a ser typu parmezan i orzeszki pinii stanowią doskonałą kropkę nad „i”.
Zamiast orzeszków piniowych z powodzeniem można użyć także pestek słonecznika, choć wiadomo – ich smak jest nieco inny.

Kupując papryki, wybierajcie te o szerokiej podstawie. Sprawdźcie czy same „stoją” :)

Zdjęcie - Papryki faszerowane mięsem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM I RYŻEM
(4 porcje)
4 duże papryki (czerwone lub żółte),
500g mielonego mięsa drobiowego lub cielęcego,
80g krótkoziarnistego ryżu (np. takiego, jak do risotto),
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pomidor,
1 łyżka kremowego serka,
1 jajko,
2 łyżki orzeszków piniowych,
2 łyżki tartego sera typu parmezan,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej bazylii,
szczypta ziół prowansalskich,
sól i pieprz,
olej

Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączyć.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić, usunąć pestki, a miąższ drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pomidora. Smażyć jeszcze przez minutę, następnie dodać mięso. Smażyć, aż przestanie być surowe. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, serek, jajko i posiekaną zieleninę. Doprawić wg uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą noża odciąć góry papryk. Usunąć gniazda nasienne, a z wnętrza wyciąć białe błonki. Papryki napełnić farszem, posypać orzeszkami piniowymi i parmezanem. Przykryć górnymi częściami papryk.
Naczynie wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Do naczynia wlać pół szklanki wody, całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Piec w 180 stopniach przez pół godziny, po czym zdjąć folię i odsunąć paprykowe „czapeczki” na bok, aby ser i orzeszki mogły się zarumienić. Piec jeszcze 15 minut.


(inspirowane przepisem z magazynu "Moje Gotowanie" 8/2011 z moimi zmianami)


Zdjęcie - Papryki faszerowane mięsem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Papryki faszerowane mięsem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Papryki faszerowane mięsem i ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów