Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z pomidorów i chleba

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuchnia Toskanii jest nieudziwniona, poważna, a jednocześnie nie pozbawiona poczucia humoru. Korzysta z prostych składników o znakomitej jakości, przerabia je z miłością i godnością, a podaje bez dodatków, co wynika z przekonania, że ani ozdoby, ani upiększenia nie podnoszą wartości potrawy.
Marlena de Blasi – Smaki północnej Italii

Od siebie dodam, że toskańska kuchnia jest wspaniała w swojej prostocie.  Toskańczycy to po części potomkowie biednych chłopów, u których w domu się nie przelewało, dlatego wykorzystywano wszystko co zebrano z pola i co zostało w kuchni z poprzedniego dnia. Stąd na przykład czerstwy chleb w zupach i w sałatkach.
Toskańska kuchnia charakteryzuje się też niejednorodnością. Ta sama pappa al pomodoro może różnić się w Sienie od tej we Florencji. Bo w Sienie przyrządza się ją z czerstwym chlebem i świeżymi pomidorami, a we Florencji z przecierem pomidorowym. Ale każda toskańska gospodyni na pewno Wam powie, że tylko jej wersja jest tą właściwą!
Uwielbiam tę zupę z pomidorami dojrzałymi w słońcu, cudowną oliwą, doskonałym serem i długo leżakującym winnym octem. Buon appetito!

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pappa al pomodoro
na podstawie przepisu Marleny de Blasi z książki Smaki północnej Italii

1/2 szklanki oliwy EV
2 ząbki czosnku – obrane, rozgniecione i posiekane
1 średnia cebula – obrana i posiekana
3 duże dojrzałe pomidory – obrane, wypestkowane i posiekane
2 szklanki domowego bulionu wołowego ( nie używaj bulionu z kurczaka!) lub wody
1/2 szklanki białego wina
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 szklanki chleba z grubo mielonej mąki bez skórki, podzielonego na małe kawałki
1/2 szklanki świeżo startego pecorino
1/3 szklanki liści bazylii porwanych na kawałki
3/4 szklanki czerwonego octu winnego

W dużym garnku na zupę podgrzej oliwę i zeszklij w niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, bulion, wino, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut. Wrzuć do środka kawałki chleba i gotuj 2 minuty.
Zestaw garnek z ognia, dodaj pecorino oraz bazylię i dokładnie wymieszaj. Odstaw zupę na co najmniej godzinę.
Dodaj ocet winny, wymieszaj i serwuj w temperaturze pokojowej w głębokich talerzach, skropioną oliwą.
Wstawienie zupy do lodówki nieodwracalnie niszczy jej delikatny charakter.

Przepisy z tych kategorii

Pizza

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
2

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sierpniowa focaccia
1

Sierpniowa focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Jesienna zupa wiejska z soczewicą

Jesienna zupa wiejska z soczew…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa z cukinii z bazylią

Zupa z cukinii z bazylią

figmara figmara
figowe smaki

Krem z pieczonej dyni z curry
3

Krem z pieczonej dyni z curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa chrzanowa
3

Zupa chrzanowa

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa koperkowa z białą kiełbasą
9

Zupa koperkowa z białą kiełbas…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dyniowa zupa krem z curry
3

Dyniowa zupa krem z curry

Patrycja Patrycja
Simply Food