Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z pomidorów i chleba

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuchnia Toskanii jest nieudziwniona, poważna, a jednocześnie nie pozbawiona poczucia humoru. Korzysta z prostych składników o znakomitej jakości, przerabia je z miłością i godnością, a podaje bez dodatków, co wynika z przekonania, że ani ozdoby, ani upiększenia nie podnoszą wartości potrawy.
Marlena de Blasi – Smaki północnej Italii

Od siebie dodam, że toskańska kuchnia jest wspaniała w swojej prostocie.  Toskańczycy to po części potomkowie biednych chłopów, u których w domu się nie przelewało, dlatego wykorzystywano wszystko co zebrano z pola i co zostało w kuchni z poprzedniego dnia. Stąd na przykład czerstwy chleb w zupach i w sałatkach.
Toskańska kuchnia charakteryzuje się też niejednorodnością. Ta sama pappa al pomodoro może różnić się w Sienie od tej we Florencji. Bo w Sienie przyrządza się ją z czerstwym chlebem i świeżymi pomidorami, a we Florencji z przecierem pomidorowym. Ale każda toskańska gospodyni na pewno Wam powie, że tylko jej wersja jest tą właściwą!
Uwielbiam tę zupę z pomidorami dojrzałymi w słońcu, cudowną oliwą, doskonałym serem i długo leżakującym winnym octem. Buon appetito!

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pappa al pomodoro
na podstawie przepisu Marleny de Blasi z książki Smaki północnej Italii

1/2 szklanki oliwy EV
2 ząbki czosnku – obrane, rozgniecione i posiekane
1 średnia cebula – obrana i posiekana
3 duże dojrzałe pomidory – obrane, wypestkowane i posiekane
2 szklanki domowego bulionu wołowego ( nie używaj bulionu z kurczaka!) lub wody
1/2 szklanki białego wina
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 szklanki chleba z grubo mielonej mąki bez skórki, podzielonego na małe kawałki
1/2 szklanki świeżo startego pecorino
1/3 szklanki liści bazylii porwanych na kawałki
3/4 szklanki czerwonego octu winnego

W dużym garnku na zupę podgrzej oliwę i zeszklij w niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, bulion, wino, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut. Wrzuć do środka kawałki chleba i gotuj 2 minuty.
Zestaw garnek z ognia, dodaj pecorino oraz bazylię i dokładnie wymieszaj. Odstaw zupę na co najmniej godzinę.
Dodaj ocet winny, wymieszaj i serwuj w temperaturze pokojowej w głębokich talerzach, skropioną oliwą.
Wstawienie zupy do lodówki nieodwracalnie niszczy jej delikatny charakter.

Przepisy z tych kategorii

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
4

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Botwinka z jajkiem i ziemniakami
1

Botwinka z jajkiem i ziemniaka…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Aromatyczny bulion z kurczakiem i cukiniowymi noodlami. Poniedziałek w rytmie slow
1

Aromatyczny bulion z kurczakie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa z brokułów   i papryki
1

Zupa z brokułów i papryki

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzy…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Suszone pomidory w oleju
1

Suszone pomidory w oleju

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasty kanapkowe

Pasty kanapkowe

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego, kiełków fasoli mung i fety

Sałatka z pomidora, ogórka kis…

figmara figmara
figowe smaki

Szakszuka z pomidorami, papryką i kiełbasą
1

Szakszuka z pomidorami, papryk…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Jajka faszerowane curry

Jajka faszerowane curry

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim