Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z pomidorów i chleba

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kuchnia Toskanii jest nieudziwniona, poważna, a jednocześnie nie pozbawiona poczucia humoru. Korzysta z prostych składników o znakomitej jakości, przerabia je z miłością i godnością, a podaje bez dodatków, co wynika z przekonania, że ani ozdoby, ani upiększenia nie podnoszą wartości potrawy.
Marlena de Blasi – Smaki północnej Italii

Od siebie dodam, że toskańska kuchnia jest wspaniała w swojej prostocie.  Toskańczycy to po części potomkowie biednych chłopów, u których w domu się nie przelewało, dlatego wykorzystywano wszystko co zebrano z pola i co zostało w kuchni z poprzedniego dnia. Stąd na przykład czerstwy chleb w zupach i w sałatkach.
Toskańska kuchnia charakteryzuje się też niejednorodnością. Ta sama pappa al pomodoro może różnić się w Sienie od tej we Florencji. Bo w Sienie przyrządza się ją z czerstwym chlebem i świeżymi pomidorami, a we Florencji z przecierem pomidorowym. Ale każda toskańska gospodyni na pewno Wam powie, że tylko jej wersja jest tą właściwą!
Uwielbiam tę zupę z pomidorami dojrzałymi w słońcu, cudowną oliwą, doskonałym serem i długo leżakującym winnym octem. Buon appetito!

Zdjęcie - Pappa al pomodoro. Toskańska zupa z  pomidorów i chleba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pappa al pomodoro
na podstawie przepisu Marleny de Blasi z książki Smaki północnej Italii

1/2 szklanki oliwy EV
2 ząbki czosnku – obrane, rozgniecione i posiekane
1 średnia cebula – obrana i posiekana
3 duże dojrzałe pomidory – obrane, wypestkowane i posiekane
2 szklanki domowego bulionu wołowego ( nie używaj bulionu z kurczaka!) lub wody
1/2 szklanki białego wina
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 szklanki chleba z grubo mielonej mąki bez skórki, podzielonego na małe kawałki
1/2 szklanki świeżo startego pecorino
1/3 szklanki liści bazylii porwanych na kawałki
3/4 szklanki czerwonego octu winnego

W dużym garnku na zupę podgrzej oliwę i zeszklij w niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, bulion, wino, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 minut. Wrzuć do środka kawałki chleba i gotuj 2 minuty.
Zestaw garnek z ognia, dodaj pecorino oraz bazylię i dokładnie wymieszaj. Odstaw zupę na co najmniej godzinę.
Dodaj ocet winny, wymieszaj i serwuj w temperaturze pokojowej w głębokich talerzach, skropioną oliwą.
Wstawienie zupy do lodówki nieodwracalnie niszczy jej delikatny charakter.

Przepisy z tych kategorii

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Panna cotta

Panna cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frittata z bazylią
1

Frittata z bazylią

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Spaghetti z brokułami w sosie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Bób z chilli, czosnkiem i cebulą
1

Bób z chilli, czosnkiem i cebu…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z brokułu i ciecierzycy

Sałatka z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret
2

Surówka z kapusty z miodowym s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki