Panna cotta według przepisu Magdy Gessler

Panna cotta - banalnie prosty deser z włoskimi korzeniami. Banalny tylko z powodu prostoty przygotowania. Smak jest obłędny! Cudowny śmietankowy smak kremówki i prawdziwa wanilia. Tylko cztery składniki i kilka minut, nie licząc czasu schłodzenia. Może być prościej?


Zdjęcie - Panna cotta według przepisu Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
500 ml śmietanki 36% lub ewentualnie 30%
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wanilię przekroić wzdłuż i ze środka wyskrobać łyżeczką nasionka. Śmietankę wlać do garnka o grubym dnie (lub takiego do gotowania mleka), dodać cukier i wanilię (nasionka i laskę). Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny.
Przelać do małych miseczek, pucharków, szklaneczek etc. Przykryć je (możną folią spożywczą), aby od góry nie zrobiła się twarda skorupka. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Podawać po wyjęciu na talerzyk lub bezpośrednio w naczyniu, w którym zastygała. Udekorować owocami - ja użyłam malin i wiśni w syropie oraz, jako ekstra dodatku, odrobiny posiekanej gorzkiej czekolady.

Zdjęcie - Panna cotta według przepisu Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Panna cotta według przepisu Magdy Gessler - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Deser marchewkowy z oreo
1

Deser marchewkowy z oreo

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Deser - mango+pestki granatu. Dieta szybka przemiana - faza I

Deser - mango+pestki granatu.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kisiel żurawinowy
1

Kisiel żurawinowy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czekoladowe kule
1

Czekoladowe kule

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Pudding kokosowy z tapioki z kaki i borówkami
2

Pudding kokosowy z tapioki z k…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej

Praliny z ekspandowanej kaszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pieczone jabłka
2

Pieczone jabłka

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Żurawina i pistacje w bloku z mleczka skondensowanego
2

Żurawina i pistacje w bloku z…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fit jabłka w cieście

Fit jabłka w cieście

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście