Piernikowa panna cotta z solonym karmelem

Piernikowa panna cotta z solonym karmelem

W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi deseru z prawdziwego zdarzenia. W zeszłym roku wymyśliłem, żeby zaserwować piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi, a w tym zdecydowałem się na korzenną panna cottę. Chyba jednak włoskie dolci, nawet jeśli w tak nietradycyjnym wydaniu, przemawiają do mnie najbardziej. ? Ta piernikowa panna cotta, którą podałem z solonym karmelem oraz kawową galaretką będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznej uczty. Jej przygotowanie nie sprawia wiele problemów. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i pozostawić do stężenia, a przed samym podaniem przygotować karmelowy sos. Zanim napisałem dla Was ten przepis, podjąłem dwie próby przygotowania takiej panna cotty. Za pierwszym ugotowałem ją na mleku kokosowym. Jednak wtedy przesadziłem z ilością agaru i stała się zbyt twarda, dlatego tutaj zredukowałem jego ilość. Możecie jednak użyć w zamian tradycyjnie żelatyny (proporcje podałem w przepisie). Później stwierdziłem, że prawdziwa śmietanka jednak bardziej pasuje mi do korzennych przypraw i jest lepszym dla nich tłem. Plus nie ma to jednak jak karmelowy sos na maśle i śmietanie. Te zdrowsze wersje niestety jemu nie dorównują (mimo moich wszelkich starań). Dlatego może nie ma co oszczędzać na kaloriach i od Święta można sobie pozwolić na taką rozpustę. Szczególnie że piernikowa panna cotta jest naprawdę grzechu warta i pięknie się prezentuje. ? Deser polecam przygotować w silikonowych foremkach na mini babeczki (wtedy z podanych proporcji wychodzi około 8 porcji). Dla jeszcze fajniejszego efektu, przed podaniem możecie posypać ją makiem lub pokruszonymi pierniczkami. Ogólnie zachęcam tutaj do bycia kreatywnym i potraktowaniu tego przepisu tylko jako inspiracji do własnych kulinarnych poczynań. ?

Zdjęcie - Piernikowa panna cotta z solonym karmelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piernikowa panna cotta z solonym karmelem Łukasz W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi…

Ilość porcji: 4-8 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Piernikowa panna cotta:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika*
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki agaru (lub 3 łyżeczki żelatyny)

 

Galaretka kawowa:

  • 240 ml świeżo zaparzonej czarnej kawy
  • 1 płaska łyżeczka agaru (lub 1,5 łyżeczki żelatyny)

 

Solony karmel:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina niebieskiego maku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Galaretka kawowa

  1. Zaparz kawę. Najlepiej w kawiarce lub po turecku. Kawę przelej do rondelka.
  2. Do gorącej kawy wsyp agar. Gotuj ją przez moment, aż zgęstnieje. Jeżeli używasz żelatyny, wymieszaj ją z 1 łyżką zimnej wody, pozostaw do napęcznienia, a następnie wlej gorącą kawę i dokładnie rozprowadź w niej żelatynę.
  3. Galaretkę przelej do niedużych foremek lub kokili i wstaw do lodówki na 30 minut do stężenia. W przypadku agaru wystarczy chwilę poczekać, aż ostygnie.

 

Kawowa panna cotta

  1. Mleko oraz śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. (Jeżeli używasz niezmielonych przypraw, to dodaj je teraz, a po ugotowaniu śmietanki wyjmij).
  2. Do gorącego płynu dodaj cukier oraz przyprawę do piernika. Wymieszaj, a następnie wsyp agar. Śmietankę gotuj jeszcze kilka minut, aż agar się rozpuści, a panna cotta zgęstnieje. Jeśli korzystasz z żelatyny, rozprowadź ją najpierw w 3 łyżkach zimnej wody, pozostaw ją na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuść ją w śmietance (nie gotuj!).
  3. Panna cottę wylej na stężałą kawową galaretkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę, jeśli korzystasz z agaru lub około 6 godzin w przypadku żelatyny.
  4. Przed podaniem, kokile umieść na moment w ciepłej wodzie (w przypadku silikonowych foremek możesz ten krok pominąć), a następnie wyłóż panna cottę bezpośrednio na karmelowy sos.

 

Solony karmel

  1. Solony karmel przygotuj przed podaniem panna cotty. Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier oraz sól, dodaj masło i wlej śmietankę. Garnek wstaw na mały ogień. Gotuj powoli przez 15-20 minut, często mieszając i czekając, aż karmel zgęstnieje i nabierze bursztynowej barwy. 
  2. Gotowy sos przelej na talerze, ułóż nań panna cotty i posyp makiem.

UWAGI

*Zamiast gotowej przyprawy do piernika polecam zagotować śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu, kilkoma goździkami, ziarenkami kardamonu oraz kawałkiem imbiru.

Kategorie przepisów