Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni!

Zdjęcie - Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hong Kong Pai Bao lub Hokkaido Milk Bread – to azjatycki słodki chleb, który jest podstawowym pieczywem we wszystkich azjatyckich piekarniach i zdecydowanie ulubionym w każdym azjatyckim domu. Pyszny, puszysty i bardzo miękki. Najczęściej jest pieczony na zaczynie tang zhong – tutaj mój wcześniejszy wypiek. Ale proces można oczywiście skrócić i upiec ten mleczny chleb używając samych drożdży. Jest idealny na lekkie śniadanie i pasuje do wszystkiego – do domowej konfitury, kremowego serka i do jajecznicy!

Zdjęcie - Pai Bao. Chleb z Hongkongu w czerwcowej Piekarni! - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPai Bao –  chleb z Hongkongu

Przepis z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.html
proporcje podane w przepisie na foremkę o wymiarach 15 x 25 cm.

210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C
35 g mleka skondensowanego
300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna typ 450
25 g cukru pudru
15 g mleka w proszku
4 g soli
50 g niesolonego masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka suchych drożdży instant
Do posmarowania Pai Bao:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka

Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciasto. Następnie odstawić je na 30 do 60 minut w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie i składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki.
Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie chleba https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM
Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 minut). Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 20 minut lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.

Pai Bao na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Weekendy w domu i ogrodzie

Przepisy z tych kategorii

Kimchi z kapusty pekińskiej. Naturalny probiotyk!
1

Kimchi z kapusty pekińskiej. N…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Lody z liofilizowanej wody kokosowej
1

Lody z liofilizowanej wody kok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tiramisu w pucharkach
2

Tiramisu w pucharkach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser z nasionami chia i borówkami + film - Smakowite Dania
2

Deser z nasionami chia i borów…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chaczapuri z bobem
1

Chaczapuri z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Chaczapuri z bobem
1

Chaczapuri z bobem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
1

Kruche ciasto z truskawkami i…

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, krus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zdrowsze drożdżówki z truskawk…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu