Pączuszki jogurtowe

Pączuszki jogurtowe

Błyskawiczny przepis na pączuszki jogurtowe z kilku składników. Delikatne, puszyste i wilgotne pączki z dodatkiem jogurtu naturalnego, będą idealne w tłusty czwartek.

Pączki jogurtowe wykonasz dosłownie w kilka minut. Wystarczy ze sobą wymieszać składniki i smażyć na złoty kolor. Ciasto możesz również wykonać wcześniej i na godzinę odstawić, aby odpoczęło.

Pączuszki jogurtowe najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem i podawane zaraz po usmażeniu. Uwielbiam ich smak, a jeszcze bardziej szybkość przygotowania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki.

Zdjęcie - Pączuszki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PĄCZUSZKI JOGURTOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz pączków

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt, jajka oraz rum (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto (możemy odstawić na 15 minut). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Olej rozgrzewamy do temp. 180°C i nakładając łyżką smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Zdjęcie - Pączuszki jogurtowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy