Pączki z nutką pomarańczy

Tłusty czwartek to dzień pączków, oponek serowych, faworków i innych Karnawałowych przysmaków, choć najpopularniejsze są chyba pączki, więc zapraszam na kolejny wspaniały przepis na pączki z nutą pomarańczy. Przygotowanie pączków nie jest trudne to po prostu bułki drożdżowe, które musimy usmażyć w głębokim oleju i to chyba smażenie jest tutaj najtrudniejszą sprawą. Podczas smażenia trzeba kontrolować temperaturę oleju, aby nie była zbyt wysoka, bo pączki spalą się, a ich skórka będzie ciemnobrązowa i twarda. Natomiast zbyt niska temperatura oleju sprawi, że pączki będą niedopieczone i nasiąknięte tłuszczem. Dlatego też, jeśli nie macie wprawy w smażeniu pączków najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, który pomoże w tym zadaniu.

Pączki są bardzo smaczne i aromatyczne! Dzięki skórce pomarańczowej dodanej do ciasta zyskują wspaniały aromat. Po upieczeniu są niezwykle puszyste i elastyczne, nawet drugiego dnia po upieczeniu zachowują świeżość. Dodatkowego pomarańczowego kopa dodaje im lukier pomarańczowy z kandyzowaną skórką i oczywiście dżem pomarańczowy do szprycowania! Pączki oczywiście możecie szprycować dowolnym dżemem, może to być dżem malinowy lub różany ja dzisiejsze pączki przygotowałam z dwoma smakami wypełnienia, jedne były z malinowym środkiem, a drugi oczywiście z pomarańczowym do dlatego, że smaku w rodzinie są podzielone 🙂 Smacznego!

Pączki z nutką pomarańczy

Puszyste, pyszne i bardzo proste do przygotowania pączki!

Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutes Gotowanie 20 minutes Razem 1 hour
Porcje 14
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 550 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 8 g *suchych
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki cukru pudru można posypać tylko cukrem lub zrobić lukier dodając kilka łyżek soku z pomarańczy
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego lub innego ulubionego
  • 1 1/2 litra oleju roślinnego

Instrukcja

  1. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, odstawić. W rondelku podgrzać mleko, powinno być letnie! Przygotować rozczyn, do mleka dodać drożdże, dokładnie rozpuścić, dodać łyżkę mieszanki mącznej i ponownie wymieszać, odstawić do spienienia się drożdży. Masło rozpuścić i delikatnie przestudzić.

  2. Do miski miksera z mąką dodać jajka, skórkę z pomarańczy i rozczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie łączyć się można dodać spirytus i cienkim strumieniem wlewać przestudzone masło. Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty na średnich obrotach. Ciasto wygląda na dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki, jeśli dosypiecie więcej mąki pączki będą twardsze.

  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na delikatnie podsypany mąką blat, podzielić na kawałki o wadze około 70 g, powinno wyjść 14 pączków. Z każdego kawałka ciasta uformować zgrabną kulkę, kuleczki ciasta układać na blacie wyłożonym ściereczką lub papierem od pieczenia zachowując odstępy, pączki muszą mieć miejsce do rośnięcia. Wszystkie pączki przykryć ściereczka i pozostawić do napuszenia na około 30 minut. Pilnujecie, aby pączki nie przerosły.

  4. Do dużego rondla lub głębokiej dużej patelni wlać olej i rozgrzać do temperatury 175 st C. Kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę można wkładać wyrośnięte pączki, pączki smażymy około 2 minut z każdej strony na złoty kolor. Pilnujcie temperatury oleju i czasu pieczeniu, nie przypalcie pączków, gdyby olej był zbyt gorący zmniejszcie ogień. Po usmażeniu wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

  5. Do szprycy cukierniczej nałożyć dżem, a kiedy pączki delikatnie przestygną nadziejcie je odpowiednio dżemem, następnie można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

    Lukier robimy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z pomarańczy, soku trzeba dodać tyle, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany.

  6. Smacznego!

Notatki

*Jeśli używacie drożdży suchych wystarczy dodać je do mąki, nie trzeba robić rozczynu.

Zdjęcie - Pączki z nutką pomarańczy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto pomarańczowe
1

Ciasto pomarańczowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta cytrynowa
1

Tarta cytrynowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Filety z kaczki z pomarańczowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto ze śliwkami. Przepis na szczęśliwy listopad!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kokosowy pie

Kokosowy pie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka