Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska

Zdjęcie - Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączkowe szaleństwo już jutro!
A koniec karnawału tuż tuż…Ale nic nie może wiecznie trwać. Nawet karnawał musi się kiedyś skończyć, choć nie miałabym nic przeciwko temu, żeby trwał i trwał. Tak! Dałabym sobie pretekst do smażenia pączków i faworków.
Ale jak mówi J. – przecież Twój karnawał nie musi się skończyć… Co daje mi  furtkę i pretekst do kolejnego pączkowania i faworkowania.
Na tłusty czwartek wybrałam przepis vintage. Szczególny. Te pączki zawsze jedliśmy u Cioci Konstancji. Ciocia hołdowała kuchni warszawskiej i nawet książkę, z której receptura pochodzi, odziedziczyłam po Niej. Dała mi ją, kiedy już sama pączków i innych rzeczy nie mogła robić…
Pączki tak jak w nazwie są doskonałe. J. mówi, że to najlepsze pączki w jego życiu!

Zdjęcie - Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki doskonałe

przepis z książki Kuchnia warszawska. Wydawnictwo Przemysłu lekkiego  i spożywczego Warszawa 1961
1 kg mąki
2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
20 żółtek
20 dkg masła
1 kieliszek araku – dodałam spirytus
1/4 kg marmolady – dałam konfiturę z płatkami róży
1 kg smalcu

lukier
1/2 kg cukru pudru
1 szklanka wody
cytryna

suszone płatki róży do posypania

Mąkę rozczynić mlekiem i drożdżami, gdy ciasto się ruszy wlać żółtka ubite z cukrem, masło stopione, arak. Wyrabiać przez godzinę (od należytego wyrobienia zleży dobroć pączków) i zostawić aby podrosło.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować, wykrawać szklaneczką krążki, nakładać je konfiturą, zacisnąć dobrze brzegi i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym smalcu, kładąc wyrośniętą stroną. Po usmażeniu polukrować.

Lukier
Cukier zalać wodą, dodać sok z cytryny i ugotować. Czy syrop jest ugotowany, próbować w następujący sposób: wziąć na łyżeczkę trochę syropu, zamoczyć w zimnej wodzie i jeżeli da się z niego zrobić kulka, to syrop jest dobry. Zestawić wówczas z ognia i mieszać drewnianą łopatką aż zbieleje.

* Moje uwagi do przepisu
– najpierw zrobiłam rozczyn z 1 łyżki mąki, cukru i mleka. Utarłam razem z drożdżami i odstawiłam na 15 minut.
Dalej postępowałam jak w przepisie.
– ciasto wyrabiałam mikserem, aż odchodziło od misy. Potem jeszcze ugniatałam ręcznie 15 minut
– temperatura smalcu powinna wynosić ok. 180 st. C
– na lukier posypałam suszone płatki róży

Przepisy z tych kategorii

Karminadle śląskie

Karminadle śląskie

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
4

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Boczniaki po kaszubsku
2

Boczniaki po kaszubsku

Dzi Dzi
karmelowy

Karminadle – śląskie kotlety mielone
2

Karminadle – śląskie kotlety m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kujawskie pierniczki  z rumem
1

Kujawskie pierniczki z rumem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kakaowe muffiny pełnoziarniste z owocami
1

Kakaowe muffiny pełnoziarniste…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
2

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem
1

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Drożdżówki spiralki
1

Drożdżówki spiralki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy
1

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rafaello na waflach + film
2

Rafaello na waflach + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania