Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska

Zdjęcie - Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączkowe szaleństwo już jutro!
A koniec karnawału tuż tuż…Ale nic nie może wiecznie trwać. Nawet karnawał musi się kiedyś skończyć, choć nie miałabym nic przeciwko temu, żeby trwał i trwał. Tak! Dałabym sobie pretekst do smażenia pączków i faworków.
Ale jak mówi J. – przecież Twój karnawał nie musi się skończyć… Co daje mi  furtkę i pretekst do kolejnego pączkowania i faworkowania.
Na tłusty czwartek wybrałam przepis vintage. Szczególny. Te pączki zawsze jedliśmy u Cioci Konstancji. Ciocia hołdowała kuchni warszawskiej i nawet książkę, z której receptura pochodzi, odziedziczyłam po Niej. Dała mi ją, kiedy już sama pączków i innych rzeczy nie mogła robić…
Pączki tak jak w nazwie są doskonałe. J. mówi, że to najlepsze pączki w jego życiu!

Zdjęcie - Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pączki doskonałe

przepis z książki Kuchnia warszawska. Wydawnictwo Przemysłu lekkiego  i spożywczego Warszawa 1961
1 kg mąki
2 szklanki mleka
5 dkg drożdży
20 żółtek
20 dkg masła
1 kieliszek araku – dodałam spirytus
1/4 kg marmolady – dałam konfiturę z płatkami róży
1 kg smalcu

lukier
1/2 kg cukru pudru
1 szklanka wody
cytryna

suszone płatki róży do posypania

Mąkę rozczynić mlekiem i drożdżami, gdy ciasto się ruszy wlać żółtka ubite z cukrem, masło stopione, arak. Wyrabiać przez godzinę (od należytego wyrobienia zleży dobroć pączków) i zostawić aby podrosło.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować, wykrawać szklaneczką krążki, nakładać je konfiturą, zacisnąć dobrze brzegi i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym smalcu, kładąc wyrośniętą stroną. Po usmażeniu polukrować.

Lukier
Cukier zalać wodą, dodać sok z cytryny i ugotować. Czy syrop jest ugotowany, próbować w następujący sposób: wziąć na łyżeczkę trochę syropu, zamoczyć w zimnej wodzie i jeżeli da się z niego zrobić kulka, to syrop jest dobry. Zestawić wówczas z ognia i mieszać drewnianą łopatką aż zbieleje.

* Moje uwagi do przepisu
– najpierw zrobiłam rozczyn z 1 łyżki mąki, cukru i mleka. Utarłam razem z drożdżami i odstawiłam na 15 minut.
Dalej postępowałam jak w przepisie.
– ciasto wyrabiałam mikserem, aż odchodziło od misy. Potem jeszcze ugniatałam ręcznie 15 minut
– temperatura smalcu powinna wynosić ok. 180 st. C
– na lukier posypałam suszone płatki róży

Przepisy z tych kategorii

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pączusie serowe
2

Pączusie serowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Najlepsze pączki
3

Najlepsze pączki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka warszawskie
3

Ciasteczka warszawskie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Świąteczne ciasto drożdżowe pani Kazi. Przepisy Przyjaciół
2

Świąteczne ciasto drożdżowe pa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa ogórkowa
1

Zupa ogórkowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Rożki białostockie
4

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Łazanki z kapustą włoską
1

Łazanki z kapustą włoską

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Domowy paprykarz szczeciński
5

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit