Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad!

Zdjęcie - Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ossobuco – w tłumaczeniu ‚kość z dziurą’, to potrawa wywodząca się z Lombardii. Głównym ,bohaterem’ dania jest gicz cielęca pokrojona w plastry wraz z kością, w której znajduje się szpik. To on jest tutaj ,wisienką na torcie’, ponieważ podczas jedzenia wyjmuje się go wykałaczką ze środka kości i zjada.
Ossobuco można przygotować też z giczy wołowej. Powstała również wersja ossobuco z jelenia, którą ochoczo przygotowałam w swojej kuchni. Można wykorzystać świeże mięso, jeżeli jest na nie sezon, ale równie dobre będzie mięso mrożone, które zachowuje wszystkie najlepsze właściwości.
Pomyślałam, że ossobuco z jelenia może być bardzo dobrym pomysłem na świąteczny obiad. Dziczyzna bowiem to mięso całkowicie ekologiczne, chude i zdrowe. Jeżeli podamy do ossobuco zacne czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony!


Zdjęcie - Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ossobuco z jelenia
przepis Dziki Trop sklep z dziczyzną

ossobuco z jelenia – ok.1,5 kg
2 szczypty soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
oliwa i masło do smażenia
1 duża cebula drobno posiekana
1 duża marchew drobno posiekana
2-3 łodygi selera naciowego – drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 puszki pomidorów pelati
4 szklanki wywaru z dziczyzny lub z wołowiny
2 liście laurowe
1 łyżka świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. W głębokim naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę z masłem. Na średnim ogniu obsmażyć ossobuco ze wszystkich stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i podrumienić ją, dodać marchew i seler naciowy i dusić do miękkości. Dodać posiekany czosnek i wlać czerwone wino – dobrze wymieszać. Wlać wywar z dziczyzny i pomidory, dodać liść laurowy i tymianek. Wreszcie włożyć obsmażone ossobuco wraz ze wszystkimi sosami, które zebrały się na talerzu. Przykryć naczynie pokrywą i wstawić na 2 – 2 i 1/2 godziny do piekarnika, aż mięso będzie się rozpadało, kiedy włożymy w nie widelec. Jeśli konieczne – pozostawić je na dłużej w piekarniku. Ossobuco podawać na półmisku polane sosem.

Przepisy z tych kategorii

Królik w śmietanie
11

Królik w śmietanie

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Królik duszony z rozmarynem i białym winem

Królik duszony z rozmarynem i…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami
1

Pasztet drobiowy z suszonymi p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczony królik
1

Pieczony królik

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Boeuf Stroganow
1

Boeuf Stroganow

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Potrawka curry z kurczakiem
2

Potrawka curry z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z zieloną soczewicą
1

Gulasz wołowy z zieloną soczew…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Boczek gotowany
1

Boczek gotowany

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami
1

Wątróbka drobiowa w winnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety z karkówki smażone w boczku
1

Kotlety z karkówki smażone w b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety pożarskie
2

Kotlety pożarskie

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim