Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad!

Zdjęcie - Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ossobuco – w tłumaczeniu ‚kość z dziurą’, to potrawa wywodząca się z Lombardii. Głównym ,bohaterem’ dania jest gicz cielęca pokrojona w plastry wraz z kością, w której znajduje się szpik. To on jest tutaj ,wisienką na torcie’, ponieważ podczas jedzenia wyjmuje się go wykałaczką ze środka kości i zjada.
Ossobuco można przygotować też z giczy wołowej. Powstała również wersja ossobuco z jelenia, którą ochoczo przygotowałam w swojej kuchni. Można wykorzystać świeże mięso, jeżeli jest na nie sezon, ale równie dobre będzie mięso mrożone, które zachowuje wszystkie najlepsze właściwości.
Pomyślałam, że ossobuco z jelenia może być bardzo dobrym pomysłem na świąteczny obiad. Dziczyzna bowiem to mięso całkowicie ekologiczne, chude i zdrowe. Jeżeli podamy do ossobuco zacne czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony!


Zdjęcie - Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ossobuco z jelenia
przepis Dziki Trop sklep z dziczyzną

ossobuco z jelenia – ok.1,5 kg
2 szczypty soli morskiej
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
oliwa i masło do smażenia
1 duża cebula drobno posiekana
1 duża marchew drobno posiekana
2-3 łodygi selera naciowego – drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 puszki pomidorów pelati
4 szklanki wywaru z dziczyzny lub z wołowiny
2 liście laurowe
1 łyżka świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do 160 st. C. W głębokim naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę z masłem. Na średnim ogniu obsmażyć ossobuco ze wszystkich stron i przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i podrumienić ją, dodać marchew i seler naciowy i dusić do miękkości. Dodać posiekany czosnek i wlać czerwone wino – dobrze wymieszać. Wlać wywar z dziczyzny i pomidory, dodać liść laurowy i tymianek. Wreszcie włożyć obsmażone ossobuco wraz ze wszystkimi sosami, które zebrały się na talerzu. Przykryć naczynie pokrywą i wstawić na 2 – 2 i 1/2 godziny do piekarnika, aż mięso będzie się rozpadało, kiedy włożymy w nie widelec. Jeśli konieczne – pozostawić je na dłużej w piekarniku. Ossobuco podawać na półmisku polane sosem.

Przepisy z tych kategorii

Królik w śmietanie
11

Królik w śmietanie

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Królik duszony z rozmarynem i białym winem

Królik duszony z rozmarynem i…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Linguine z fenkułem

Linguine z fenkułem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Jagodowe pierogi dla Niej i dla Niego

Jagodowe pierogi dla Niej i dl…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kopytka

Kopytka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Jogurtowe jagodzianki do odrywania

Jogurtowe jagodzianki do odryw…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bułeczki z cukinią i kaszą kuskus

Bułeczki z cukinią i kaszą kus…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche ciasto z czereśniami i włoską bezą

Kruche ciasto z czereśniami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Szybkie lody jogurtowe z porzeczkami

Szybkie lody jogurtowe z porze…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta z malinami i mascarpone

Tarta z malinami i mascarpone

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kruche babeczki z wiśniami, bezą i polewą czekoladową z nutą dyni

Kruche babeczki z wiśniami, be…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim