Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie…

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak, mam mały zapas mąki orkiszowej bio i ostatnio wykorzystuję ją z przyjemnością. Robię z niej o wiele więcej, niż jest na blogu. Wiem, że wobec ,budyniu jaglanego’, który podbija ostatnio media społecznościowe jest to ,mały pikuś’, ale nie zrobię tego ,budyniu’…Wybaczcie!
Skoro nie możecie liczyć na modny budyń, poczęstujcie się moimi pierogami z soczewicą. Są naprawdę zacne w smaku. Wiadomo, że nie są hitem, bo ich pięć minut minęło już dawno, ale klasyka jest najcenniejsza.
Można podać je w różnych formach i z różnymi dodatkami. Mogą być dowolnym posiłkiem o dowolnej porze dnia. Można je zabrać ze sobą na wynos – do biura, szkoły, w podróż. I na pewno się nie znudzą.
Zatem na pierogi!

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowe pierogi z soczewicą i majerankiem
farsz
200 g żółtej soczewicy (może być czerwona, zielona, czarna)
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego + 1 do gotowania
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
pieprz i sól do smaku

ciasto na pierogi
300 g mąki orkiszowej bio
2 łyżki oleju
pół szklanki dobrze ciepłej wody (lub ile zabierze)

Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Przekładamy ja do garnka i wlewamy wrzącą wodę – 1,5 szklanki, przykrywamy i odstawiamy aż soczewica napęcznieje. Gotujemy z 1 łyżką oleju do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać. Rozgniatamy ją tłuczkiem lub miksujemy. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do soczewicy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy majeranek. Mieszamy – jeżeli farsz jest zbyt suchy, dodajemy 1 łyżkę oleju.

Z mąki, oleju i wody zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i dajemy odpocząć przez 15 minut. Wałkujemy partiami na podsypanym mąką blacie i wykrawamy kółka. Na środku każdego kółka kładziemy porcję farszu z soczewicy i sklejamy brzegi pieroga. Układamy je na ściereczce.

Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Podajemy ze świeżym majerankiem albo podduszoną w oleju cebulą.

Przepisy z tych kategorii

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z twarogiem

Babka z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Placuszki na kefirze
2

Placuszki na kefirze

Beti Beti
kruche babeczki

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami
1

Gofry z bitą śmietaną i tru…

food² food²
Food Square

Wytrawne gofry z cukinii i sera

Wytrawne gofry z cukinii i ser…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą grycz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z łososiem i brokułem
2

Pierogi z łososiem i brokułem

Beti Beti
kruche babeczki

Smażone pierożki serowe
2

Smażone pierożki serowe

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?

Pierogi z boczniakami. Czy wie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z ziemniakami, boczkiem i cebulą
1

Pierogi z ziemniakami, boczkie…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi ruskie ze słonecznikiem

Pierogi ruskie ze słonecznikie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim