Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami
ok. 40 pierogów

ciasto
300 g mąki orkiszowej bio
200 ml ciepłej wody
szczypta soli morskiej

farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 łyżka ghee
1 średnia cebula
1 łyżeczka listków tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól morska

do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku

Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę,
aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.

  • fragment książki Dolina Muminków Tove Jansson

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności!

Świąteczny ‚keks’ z wędzonym ł…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi
3

Piernikowe tiramisu z powidłam…

food² food²
Food Square

Pierogi makówki

Pierogi makówki

food² food²
Food Square

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego
1

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gefilte fisz - pulpeciki z karpia w galarecie

Gefilte fisz - pulpeciki z kar…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Pasta z fasoli z suszonymi pom…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem

Zawijasy z ciasta francuskiego…

Beti Beti
kruche babeczki

Halibut pod chrupiącą pierzynką
2

Halibut pod chrupiącą pierzynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś duszony w śmietance z rozmarynem

Łosoś duszony w śmietance z ro…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z pimientos de Padrón

Omlet z pimientos de Padrón

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami