Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami
ok. 40 pierogów

ciasto
300 g mąki orkiszowej bio
200 ml ciepłej wody
szczypta soli morskiej

farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 łyżka ghee
1 średnia cebula
1 łyżeczka listków tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól morska

do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku

Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę,
aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.

  • fragment książki Dolina Muminków Tove Jansson

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem

Kotleciki z indyka z kaszą jag…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka meksykańska z makaronem

Sałatka meksykańska z makarone…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makaron z suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Makaron z suszonymi pomidorami…

Beti Beti
kruche babeczki

Pasta jajeczna z awokado i czosnkiem niedźwiedzim
1

Pasta jajeczna z awokado i czo…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie…

Orkiszowe pierogi z soczewicą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb z dodatkami
1

Chleb z dodatkami

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Przepisy z tych kategorii

Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym

Dorsz z patelni z pietruszkowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim