Omlet z pimientos de Padrón

Zdjęcie - Omlet z pimientos de Padrón. Śniadanie dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pimientos de Padrón pokochałam jeszcze w czasach, kiedy w naszym pięknym kraju nikt ich nie mógł kupić i można było je poznać podróżując do Hiszpanii Lub Portugalii. Trudno w to uwierzyć, ale tak było i pamiętam, jak upychałam do walizki torbę tych papryczek, drżąc, czy przejdzie kontrolę lotniskową…Zawsze się udawało i jak to mam w zwyczaju po powrocie z każdej podróży, zapraszałam na przyjęcie bliskich i przyjaciół, serwując im wyjątkowe pimientos de Padrón.
Teraz w dowolnej chwili mogę je kupić na bazarze, w hiszpańskim sklepie, a nawet w markecie. Choć najbardziej smakują mi w Hiszpanii lub Portugalii…
Najprostszy sposób ich podania to usmażone na patelni z odrobiną oliwy i sowicie posypane grubą solą morską. Tak przygotowane Padróns to bardzo popularne tapas w Hiszpanii. Poza tym można je zapiekać z serem, z szynką i fantastycznie komponują się z jajkami.
Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc frittatę z Padróns. Dla Niej i dla Niego!

 

Zdjęcie - Omlet z pimientos de Padrón. Śniadanie dla Niej i dla Niego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Omlet z pimientos de Padrón
frittata con pimientos de Padrón
dla dwóch osób

6 jajek z wolnego wybiegu
200 g pimientos de Padrón
1 łyżka listków tymianku – suszonego lub świeżego
sól morska wędzona
pieprz grubo mielony
oliwa extra vergine

Pimientos de Padrón opłucz i dokładnie osusz na papierze kuchennym. Możesz pozbyć się ogonków, ale jeżeli zostaną Ci jeszcze papryczki, łatwiej jeść je trzymając za ogonek…
Na patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć papryczki. Wszystkie papryczki powinny tworzyć pojedynczą warstwę. Smaż, aż się zrumienią z obu stron.
Do miski wybij jajka, dodaj sól, pieprz, tymianek i wymieszaj. Wlej jajka na patelnię z papryczkami.
Smaż omlet do chwili, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie podważaj łopatką boki omletu, tak by masa jajeczna spływała pod spód frittaty. Gdy na wierzchu omletu zostanie płynna masa, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz grzanie lub wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika. Wystarczy 5 minut, aby góra omletu się ścięła. Posyp solą, pieprzem i podawaj.

Przepisy z tych kategorii

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
1

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Jajka faszerowane awokado
1

Jajka faszerowane awokado

food² food²
Food Square

Jajecznica z chorizo

Jajecznica z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z szynką i serem
1

Pasta jajeczna z szynką i sere…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placuszki japońskie
2

Placuszki japońskie

Beti Beti
kruche babeczki

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Przepiórcze jajka w papryce, p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fuczki
3

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pancakes z mascarpone+ film
2

Pancakes z mascarpone+ film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zdrowe placuszki owsiane z bananem
1

Zdrowe placuszki owsiane z ban…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Czekoladowy Dutch Baby z bananem i sosem czekoladowym

Czekoladowy Dutch Baby z banan…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj