Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Zdjęcie - Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1

Śniadanie idealne. Śniadanie proste, szybkie, pożywne i zdrowe. Czy istniej takie śniadanie? Moja odpowiedź jest subiektywna. Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Dziś stawiam na typowo wiosenny omlet, gdyż świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną. O tej porze roku takie śniadania jadam niemalże codziennie, a i kolacja w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Prostota tego przepisu jest jego największym atutem. Kilka jaj prosto z fermy od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu i odrobina świeżej nuty czosnku niedźwiedziego, przełamanej zdecydowanym smakiem fety. Na koniec potrzebny jest tylko czas. Czas na niespieszne delektowanie się jego wspaniałym smakiem. Voilà! Omlet gotowy! 

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 2 min Czas przygotowania 7 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 1 łyżka sera feta
  3. 1 łyżka zimnej wody
  4. 5 liści czosnku niedźwiedziego
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. szczypta soli

Instructions

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę, odrobinę soli do smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż ser feta jest dość słony. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i na wierzchu układamy dodatki: posiekany czosnek niedźwiedzi i pokruszony ser feta. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Notes

  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Przepisy z tych kategorii

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Płatki żytnie z brzoskwiniami
1

Płatki żytnie z brzoskwiniami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem
1

Placuszki pełnoziarniste z ric…

Beti Beti
kruche babeczki

Pudding ryżowy z duszonymi śliwkami i cynamonem
1

Pudding ryżowy z duszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pankejki ze śliwkami w porto

Pankejki ze śliwkami w porto

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Puszysty omlet z oscypkiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z oscypkiem i s…

figmara figmara
figowe smaki

Ciasto z wafelkową warstwą
2

Ciasto z wafelkową warstwą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem
1

Pasta jajeczna z wędzonym pstr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Queijadas de Leite - portugalskie mleczne babeczki

Queijadas de Leite - portugals…

food² food²
Food Square

Tarta ze śliwkami
1

Tarta ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy