Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Zdjęcie - Omlet francuski z czosnkiem niedźwiedzim i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 1

Śniadanie idealne. Śniadanie proste, szybkie, pożywne i zdrowe. Czy istniej takie śniadanie? Moja odpowiedź jest subiektywna. Omlet to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas, to za każdym razem możemy przygotować inną wersję. Dziś stawiam na typowo wiosenny omlet, gdyż świeżym czosnkiem niedźwiedzim możemy się cieszyć tylko wiosną. O tej porze roku takie śniadania jadam niemalże codziennie, a i kolacja w tej wersji bardzo przypadła mi do gustu. Prostota tego przepisu jest jego największym atutem. Kilka jaj prosto z fermy od szczęśliwych kurek z wolnego wybiegu i odrobina świeżej nuty czosnku niedźwiedziego, przełamanej zdecydowanym smakiem fety. Na koniec potrzebny jest tylko czas. Czas na niespieszne delektowanie się jego wspaniałym smakiem. Voilà! Omlet gotowy! 

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 2 min Czas przygotowania 7 min 

Ingredients

  1. 2 jajka
  2. 1 łyżka sera feta
  3. 1 łyżka zimnej wody
  4. 5 liści czosnku niedźwiedziego
  5. 1 łyżka masła klarowanego
  6. świeżo mielony kolorowy pieprz
  7. szczypta soli

Instructions

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy wodę, odrobinę soli do smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż ser feta jest dość słony. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i na wierzchu układamy dodatki: posiekany czosnek niedźwiedzi i pokruszony ser feta. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Notes

  1. - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne i aromatyczne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się twarde i łykowate

Przepisy z tych kategorii

Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym

Dorsz z patelni z pietruszkowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią
1

Pieczona dynia piżmowa z masłe…

food² food²
Food Square

Topinambur albo karczoch jerozolimski pieczony z czosnkiem i tymiankiem. Sezonowo od A do M
2

Topinambur albo karczoch jeroz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym
1

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto
1

Makaron z pieczoną papryką i d…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pavlova
1

Pavlova

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i bu…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Na śniadanie : muffiny jajeczne!
1

Na śniadanie : muffiny jajeczn…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!