Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho)

Zdjęcie - Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Korciło mnie już od kilku miesięcy, by wypróbować ten sposób robienia ogórków małosolnych. Zobaczyłam go w zeszłym roku na jakimś rosyjskim portalu, później "małosolne na sucho" opanowały też polskie blogi kulinarne:) Ależ miałam na nie apetyt! Czekałam tylko na ogóreczki z ogródka. Wiadomo, swoje są najlepsze - jędrne, chrupiące, słodziutkie i takie aromatyczne.
Solenie ogórków tym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Oprócz ogórków, przypraw i soli, potrzebny jest mocny foliowy worek, np. taki na mrożonki o pojemności ok 4 litrów.
Po dobie leżakowania już można chrupać pyszne ogóreczki małosolne. Smakują zupełnie jak te robione tradycyjnie w zalewie, ale zachowują piękny zielony kolor i są bardzo aromatyczne.
Lubicie małosolne? Koniecznie zróbcie!

Składniki:
1 kg ogórków
2 baldachy kopru
kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm)
liść chrzanu
2-3 liście czarnej porzeczki
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 płaska łyżka soli
worek foliowy na mrożonki o pojemności ok 4l

Ogórki umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. godzinę. Następnie wyjąć z wody, osuszyć papierową serwetą, obciąć piętki.
Chrzan i czosnek obrać, chrzan pokroić w słupki, czosnek w plasterki. Przyprawy i sól wymieszać. Koper przekroić ka kilka kawałków.
Ogórki włożyć do worka, dodać liście i koper, zasypać mieszanką przypraw, potrząsnąć, żeby przyprawy się rozsypały po ogórkach.
Worek ścisnąć, żeby wyszło powietrze, związać lub nałożyć klips. Włożyć do lodówki na 4 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zdjęcie - Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z dodatkami
1

Chleb z dodatkami

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Czekośliwka dyniowa – powidła z dynią, czyli zdrowa nutella
1

Czekośliwka dyniowa – powidła…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Puree z dyni
2

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami