Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami

Jestem uzależniona od pogody. Nie mogę się przez to ogarnąć; kto by pomyślał, że kilka promyków może wprawić mnie w stan bliski euforii...?
Pogoda jest, jaka jest. Nikt nie ma na nią wpływu, za to ona ma wpływ na nas. Kiedy pada i wieje, jest szaro i ponuro, zaparzam cały seledynowy dzbanek gorącej, aromatycznej herbaty, zawijam się w koce i siedzę na kanapie z książką na kolanach. Mimowolnie wędruję wzrokiem do okien; a tam ciemności i fruwające po ogrodzie, bure liście. W dach bębni deszcz, a ja czuję, że niechęć do świata pęcznieje mi w żołądku. Wystarczy jednak, że zaświeci słońce, a wstępują we mnie ilości energii, o które bym się nie podejrzewała. Odkurzę, zrobię pranie, wyjdę na długi spacer z psami, z którego wrócę z kieszeniami pełnymi kasztanów i żołędzi. Zrobię ciasto, ugotuję rozgrzewającą zupę-krem, którą zjemy w kuchni w promieniach zachodzącego słońca. Mogę góry przenosić! Bo zaświeciło słońce... Też tak macie? Cz ja już zupełnie zwariowałam...?
Dzisiaj mam dla Was kolejny z figowych przepisów. Zupełnie zawróciły mi w tym roku w głowie; po prostu nie mogę się od nich opędzić! Kupuję kolejne pudełeczka, zanim jeszcze wykorzystam zawartość tych czekających cierpliwie w lodówce. Sezon na figi zawsze kończy się za szybko, chcę więc nacieszyć się na zapas.
Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee. Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje obłędnie! I wygląda pięknie. Ale mi wszystko, co z figami, podoba się wręcz szalenie...
Sernik z czarnego bzu z karmelizowanymi figami
Zdjęcie - Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:

  • 50 g ciastek digestive
  • 10 g kakao
  • 40 g migdałów
  • 20 g orzechów włoskich
  • 90 g suszonych fig


masa serowa:

  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 250 g serka kremowego
  • 4 listki żelatyny
  • 150 ml syropu z owoców czarnego bzu


dodatkowo:

  • 5 fig
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml śmietany kremówki (38%)


Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie i figi zmiksować w malakserze na grudkowatą, lepką masę. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić. Syrop podgrzać, dodać do niego odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym, dodać żelatynę z syropem, połączyć. Dodać ubita kremówkę, selikatnie wymieszać łyżką. Przelać masę na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Figi pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni skarmelizować cukier, dodać śmietanę, podgrzewać jeszcze chwilę aż do połączenia składników. Na patelnię włożyć figi, smażyć kilka minut - owoce powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
Ostudzone figi wyłożyć na sernik, polać powstałym sosem.
Smacznego!
Zdjęcie - Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje myśli powoli wędrują ku Halloween; przecież to już najwyższy czas, żeby wymyślić jakieś straszne słodkości!

Przepisy z tych kategorii

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający
2

Przepis na piernik świąteczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muffiny piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffiny piernikowe z powidłami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem
1

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką

Świąteczne korzenne ciasto z w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką
3

Jabłecznik z malinami i orzech…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto Lion bez pieczenia
3

Ciasto Lion bez pieczenia

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan
2

Pilaw z brukselką, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Taralli neapolitańskie
1

Taralli neapolitańskie

michal michal
Kulinarne etiudy

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze