Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami

Jestem uzależniona od pogody. Nie mogę się przez to ogarnąć; kto by pomyślał, że kilka promyków może wprawić mnie w stan bliski euforii...?
Pogoda jest, jaka jest. Nikt nie ma na nią wpływu, za to ona ma wpływ na nas. Kiedy pada i wieje, jest szaro i ponuro, zaparzam cały seledynowy dzbanek gorącej, aromatycznej herbaty, zawijam się w koce i siedzę na kanapie z książką na kolanach. Mimowolnie wędruję wzrokiem do okien; a tam ciemności i fruwające po ogrodzie, bure liście. W dach bębni deszcz, a ja czuję, że niechęć do świata pęcznieje mi w żołądku. Wystarczy jednak, że zaświeci słońce, a wstępują we mnie ilości energii, o które bym się nie podejrzewała. Odkurzę, zrobię pranie, wyjdę na długi spacer z psami, z którego wrócę z kieszeniami pełnymi kasztanów i żołędzi. Zrobię ciasto, ugotuję rozgrzewającą zupę-krem, którą zjemy w kuchni w promieniach zachodzącego słońca. Mogę góry przenosić! Bo zaświeciło słońce... Też tak macie? Cz ja już zupełnie zwariowałam...?
Dzisiaj mam dla Was kolejny z figowych przepisów. Zupełnie zawróciły mi w tym roku w głowie; po prostu nie mogę się od nich opędzić! Kupuję kolejne pudełeczka, zanim jeszcze wykorzystam zawartość tych czekających cierpliwie w lodówce. Sezon na figi zawsze kończy się za szybko, chcę więc nacieszyć się na zapas.
Tym razem przygotowałam sernik, na który przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee. Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje obłędnie! I wygląda pięknie. Ale mi wszystko, co z figami, podoba się wręcz szalenie...
Sernik z czarnego bzu z karmelizowanymi figami
Zdjęcie - Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm)
spód:

  • 50 g ciastek digestive
  • 10 g kakao
  • 40 g migdałów
  • 20 g orzechów włoskich
  • 90 g suszonych fig


masa serowa:

  • 250 ml śmietany kremówki (38%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 250 g serka kremowego
  • 4 listki żelatyny
  • 150 ml syropu z owoców czarnego bzu


dodatkowo:

  • 5 fig
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml śmietany kremówki (38%)


Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie i figi zmiksować w malakserze na grudkowatą, lepką masę. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić. Syrop podgrzać, dodać do niego odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym, dodać żelatynę z syropem, połączyć. Dodać ubita kremówkę, selikatnie wymieszać łyżką. Przelać masę na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Figi pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni skarmelizować cukier, dodać śmietanę, podgrzewać jeszcze chwilę aż do połączenia składników. Na patelnię włożyć figi, smażyć kilka minut - owoce powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać.
Ostudzone figi wyłożyć na sernik, polać powstałym sosem.
Smacznego!
Zdjęcie - Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje myśli powoli wędrują ku Halloween; przecież to już najwyższy czas, żeby wymyślić jakieś straszne słodkości!

Przepisy z tych kategorii

Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rafaello na krakersach - bez pieczenia

Rafaello na krakersach - bez p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
2

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rolada Bounty bez pieczenia
1

Rolada Bounty bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami
1

Tort naleśnikowy z kremem z ma…

food² food²
Food Square

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

České rohlíky - czeskie rogaliki

České rohlíky - czeskie rogali…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

Tofurnik na zimno z galaretką…

food² food²
Food Square

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Pierogi z lubczykiem. Cały sma…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit

Rolada szpinakowa z truskawkam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food