Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!

Zdjęcie - Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj J. zauważył, że ostatnio często wracam do kuchni z dzieciństwa…Niedawno podałam mój ulubiony kisiel z pieczonych jabłek. A teraz serwuję moje ulubione naleśniki. Dla Niego jest to kuchnia vintage – dla mnie też! No bo jak często dzisiaj robimy w domu takie dania? Niektórzy w ogóle! Jak przeglądam czasami portale kulinarne, to padają tam takie pytania – mam schab – co z nim zrobić? Dostałam kiszoną kapustę – co z niej ugotować? Albo – jak zrobić kotlety mielone?
W moim wczesnym i późnym dzieciństwie takich pytań w ogóle nie było, bo każdy potrafił to zrobić. Jeżeli nie umiał to uczył się od mamy, babci lub sąsiadki. Albo kupował Kuchnię polską lub warszawską…I ruszał do kuchni. Innego wyjścia nie było!
Z drugiej strony myślę, że dobrze, że pytają – chcą się uczyć. Gorzej, kiedy kupują gotowe w marketach – pełne polepszaczy i niezdrowych dodatków.
Zapraszam na moje ulubione naleśniki. Są pyszne i bardzo łatwe. Zrób to sam!

Zdjęcie - Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami
200 g mąki
3 jajka
400 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
ok. 200 ml wody gazowanej *

400 g pieczarek
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do podania
1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia naleśników

Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i wodę gazowaną*- uwaga! Nie dolewamy wszystkiego od razu, tylko kontrolujemy gęstość ciasta. Miksujemy. Smażymy naleśniki – wlewamy porcję ciasta i poruszamy patelnią, aby rozprowadzić ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około 1 minutę z każdej strony i odkładamy naleśnik na talerz.

Jajka gotujemy ok. 8 minut i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy papierem kuchennym i kroimy na kawałki. Szczypiorek siekamy. Pieczarki wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i rumienimy je na sporym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy pieczarki, jajka i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu, podwijamy brzegi do środka i zwijamy w rulon. Przed podaniem podsmażamy na złoty kolor i posypujemy natką.

Przepisy z tych kategorii

Rösti z serem halloumi i chorizo
1

Rösti z serem halloumi i chori…

food² food²
Food Square

Jesienne budda bowl z batatami

Jesienne budda bowl z batatami

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
1

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prosty biszkopt
2

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym

Makaron z pulpecikami z indyka…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne ciastka z boczkiem i serem cheddar

Wytrawne ciastka z boczkiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki
1

Sałatka z kaszy gryczanej, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rydze w occie winnym z miodem. Kraina nie tylko rydzem słynąca…

Rydze w occie winnym z miodem.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pulpety w sosie grzybowo-paprykowym
1

Pulpety w sosie grzybowo-papry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Boczniaki smażone z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Boczniaki smażone z sosem sojo…

food² food²
Food Square