Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!

Zdjęcie - Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj J. zauważył, że ostatnio często wracam do kuchni z dzieciństwa…Niedawno podałam mój ulubiony kisiel z pieczonych jabłek. A teraz serwuję moje ulubione naleśniki. Dla Niego jest to kuchnia vintage – dla mnie też! No bo jak często dzisiaj robimy w domu takie dania? Niektórzy w ogóle! Jak przeglądam czasami portale kulinarne, to padają tam takie pytania – mam schab – co z nim zrobić? Dostałam kiszoną kapustę – co z niej ugotować? Albo – jak zrobić kotlety mielone?
W moim wczesnym i późnym dzieciństwie takich pytań w ogóle nie było, bo każdy potrafił to zrobić. Jeżeli nie umiał to uczył się od mamy, babci lub sąsiadki. Albo kupował Kuchnię polską lub warszawską…I ruszał do kuchni. Innego wyjścia nie było!
Z drugiej strony myślę, że dobrze, że pytają – chcą się uczyć. Gorzej, kiedy kupują gotowe w marketach – pełne polepszaczy i niezdrowych dodatków.
Zapraszam na moje ulubione naleśniki. Są pyszne i bardzo łatwe. Zrób to sam!

Zdjęcie - Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami
200 g mąki
3 jajka
400 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
ok. 200 ml wody gazowanej *

400 g pieczarek
4 jajka
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do podania
1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia naleśników

Mąkę, jajka, mleko i sól miksujemy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy roztopione masło i wodę gazowaną*- uwaga! Nie dolewamy wszystkiego od razu, tylko kontrolujemy gęstość ciasta. Miksujemy. Smażymy naleśniki – wlewamy porcję ciasta i poruszamy patelnią, aby rozprowadzić ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około 1 minutę z każdej strony i odkładamy naleśnik na talerz.

Jajka gotujemy ok. 8 minut i zalewamy je zimną wodą. Obieramy ze skorupek. Pieczarki czyścimy papierem kuchennym i kroimy na kawałki. Szczypiorek siekamy. Pieczarki wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem i rumienimy je na sporym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy pieczarki, jajka i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu, podwijamy brzegi do środka i zwijamy w rulon. Przed podaniem podsmażamy na złoty kolor i posypujemy natką.

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Szpinakowe babeczki
1

Szpinakowe babeczki

montka montka
cukierenka

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
2

Śniadaniowe mini tarty z czosn…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z jagodami i kruszonką
1

Babka z jagodami i kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Potrawka curry z kurczakiem
2

Potrawka curry z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, jajkiem i papryką
1

Sałatka ryżowa z tuńczykiem, j…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Placki owsiane z jabłkiem

Placki owsiane z jabłkiem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fuczki
3

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pancakes z mascarpone+ film
2

Pancakes z mascarpone+ film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zdrowe placuszki owsiane z bananem
1

Zdrowe placuszki owsiane z ban…

napiecyku napiecyku
napiecyku