Naleśniki po meksykańsku zapiekane


Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj, troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-)

Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego u mnie z indyka, ale może być wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki


1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy.
2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.
3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz


1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, wlać pomidory, dodać oregano, doprawić solą i pieprzem. Podgotować około 10 minut.

Dodatkowo:

  • około 300 g sera mozzarella lub grana padano


Zapiekanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na każdy naleśnik nakładamy farsz mięsny, następnie posypujemy startym serem i zawijamy rulon. Układamy tak przygotowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
2. Jak już zawiniemy wszystkie naleśniki to na wierzch wykładamy sos pomidorowy i posypujemy pozostałym startym serem.
3. Zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą natką pietruszki, bazylią lub kolendrą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki po meksykańsku zapiekane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Lekki chłodnik z botwinki

Lekki chłodnik z botwinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej
2

Żeberka pieczone w kapuście ki…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zrazy z mięsa mielonego
1

Zrazy z mięsa mielonego

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kotlety szarpane

Kotlety szarpane

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Gulasz drobiowy w sosie musztardowym

Gulasz drobiowy w sosie muszta…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bitki z indyka
2

Bitki z indyka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Karkówka po cygańsku
2

Karkówka po cygańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food