Mus malinowy do tortu

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny dodatek do wypieków. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :). Gdy dodałam sok z malin do kremu śmietankowego i zrobiła mi się luźna breja wpadłam w panikę! Zepsułam… to była moja pierwsza myśl. Zrezygnowana włożyłam masę do lodówki mając ogromną nadzieję, że zdarzy się cud. No i zdarzył się! Cudotwórcą okazała się żelatyna, która idealnie związała mus :). Od tej pory przestałam się również bać żelatyny, gdyż zawsze obawiałam się grudek w masie. Jednak ani razu nic takiego się nie zdarzyło.
W ciągu ostatniego roku miałam okazję kilkakrotnie robić mus malinowy i za każdym wychodził pyszny, mimo różnych proporcji składników. Jeśli zatem zastanawiacie się, czy można dać trochę więcej lub mniej malin, to odpowiedź brzmi… Tak :). Pamiętajcie wtedy jednak o odpowiedniej ilości żelatyny. 

Składniki:

  • 450 g świeżych/mrożonych malin
  • 100 – 120 g cukru trzcinowego, do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml kremówki 30/36%
  • 50 g serka mascarpone lub 50 ml kremówki 30/36%
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmujemy z palnika.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Gorące maliny przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (15-20 min), aby sok trochę się schłodził, ale nie stężał.
  4. Przy pomocy miksera (wolne obroty) ubijamy kremówkę z serkiem mascarpone, ok 2-3 min, aż masa zgęstnieje. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy schłodzony sok z malin i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być (jeśli zależy nam na smaku).
  5. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus malinowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  6. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.

 

Uwagi:

  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm.
  2. Latem, gdy na dworze panują upały, polecam dodanie do musu malinowego serka mascarpone. W chłodniejsze dni można użyć samej kremówki.
  3. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Warto zostawić trochę soku z malin. Jeśli stwierdzimy, że mus jest mało słodki, to możemy rozpuścić cukier puder w soku z malin i dodać go do musu. Jeśli jednak smak jest ok, to dodajemy resztę soku do musu i mieszamy.
  4. Jeśli tak jak ja lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do grupy na FB: ‘Słodki Pomysł na…’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga (i nie tylko) tworzymy wirtualny, słodki przepiśnik ze sprawdzonymi i pysznymi wypiekami :).

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło Tutaj, przepis zmodyfikowany.

POLECAM TAKŻE

  • Zdjęcie - Mus malinowy do tortu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody owocowe (bez maszynki)
1

Domowe lody owocowe (bez maszy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Charlotte malinowa
2

Charlotte malinowa

food² food²
Food Square

Pudding chia z musem owocowym

Pudding chia z musem owocowym

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Deser z malinami na jogurtach greckich

Deser z malinami na jogurtach…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowy mus z malinami

Czekoladowy mus z malinami

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Galaretka z cydru z malinami
2

Galaretka z cydru z malinami

figmara figmara
figowe smaki