Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Zdjęcie - Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WielkaNoc! Dla mnie ten radosny czas zaczyna się już dzisiaj. Zostawiam za sobą wszystkie sprawy i zabieram jak zwykle część naszego domowego ogniska, aby czuć się swojsko poza domem. Będziemy świętować bez pośpiechu i jak najwięcej korzystać z pięknego otoczenia. Delektować się spokojem i pysznościami pałacowego stołu. Przygotowałam też na nasze wielkanocne świętowanie nieprzyzwoicie cytrynowe mazurki ! Taki mały domowy akcent.
Ciekawa jestem bardzo, czy dopadnie mnie podczas świąt FOMO -fear missing out…Przyrzekłam bowiem sobie, że przez tych dni kilka będę praktykować JOMO – joy of missing out…Trzymajcie kciuki!
Wspaniałych świąt!

Zdjęcie - Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami

cytrynowy krem
sok z 3 cytryn bio
skórka starta z 3 cytryn bio
3 jajka z wolnego wybiegu
75 g cukru pudru
75 g masła

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej –  i wykładamy na mazurki.

pistacje do dekoracji

ciasto
150 g mąki krupczatki bio
100 g masła 82% tłuszczu bio
2 żółtka jaj ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18%
50 g cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.
Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.

Zapraszam też na mazurek różany !

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Łatwy pudding z wiśniami

Łatwy pudding z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebek z malinami

Chlebek z malinami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placek drożdżowy ze śliwkami i korzenną kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z serem, truskawkam…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Mazurek różany z białą czekoladą
2

Mazurek różany z białą czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Mazurek czekoladowy
1

Mazurek czekoladowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkam…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek kajmakowy bez pieczenia
1

Mazurek kajmakowy bez pieczeni…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek królewski

Mazurek królewski

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim